Al Gore: Nad americkou demokracií převzaly moc korporace!

Ve Spojených státech je moc nad politickým rozhodovacím procesem v rukou korporací, řekl bývalý americký viceprezident Albert Gore v rozhovoru pro Frankfurter Rundschau.

Podle něj to byly ony, které se „vlámaly” do americké demokracie ještě předtím, než „to udělal Putin“.

Vliv velkých peněz ve Spojených státech dosáhl „stupně otravy”, konstatoval bývalý americký viceprezident Albert Gore v rozhovoru s německým deníkem Frankfurter Rundschau.

„(Americké) korporace získaly nezdravou moc nad politickým rozhodovacím procesem (ve Spojených státech). To znamená, že naši demokracii hackovali před tím, než to udělal Putin,” řekl laureát Nobelovy ceny za mír.

Al Gore také upozornil na to, že před několika desítkami let německý filozof Jürgen Habermas varoval před nebezpečím „návratu společnosti k feudálnímu systému”. „Právě to se nyní děje : bohatí využívají své bohatství k získání politické moci. Musíme vrátit obyčejným občanům schopnost zapojit logiku a rozum, aby mohli ovlivňovat politický proces,” požaduje bývalý viceprezident USA.

Podle Gora, zdravý rozum ve Spojených státech „hraje stále méně důležitou roli”. “Připomíná mi to vědeckou analýzu, s níž Habermasův kolega na frankfurtské škole Theodor Adorno popsal, jak se Německo začalo ponářet do pekla nacistické doby. Napsal, že všechny otázky pravdy se změnily na otázky moci. Vidíme znovu stejnou věc ve Spojených státech,” uvedl bývalý vicepremiér.

Co se týče hlavy Bílého domu, pak podle Al Goreho, tak své pprezidentství Donald Trump „zasvětil zájmům velkých znečišťovatelů klimatu”.

Gorova slova připomínají studii vědců Princetonské univerzity, kteří dospěli k „děsivému“ poznání, že ve Stojených státech prakticky demokracie neexistuje.

Po prostudování mnoha průzkumů veřejného mínění, vědci došli k závěru, že základní princip americké ústavy – podřízení se moci většině, se v praxi nerealizuje.

„Naše analýza ukazuje, že většina Američanů má skutečně velmi malý vliv na politiku. Samozřejmě, že Američané mají právo volit, svobodu projevu (ačkoliv střízlivá diskuse je prakticky nmeožná) a shromažďování. Nicméně skutečnost, že moc mají v rukou mají silné hospodářské organizace, a dominantu tvoří malá skupina vlivných politiků, znamená, že tvrzení, že Amerika je demokratická, je vážně ohroženo,” konstatoval jeden z autorů studie.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru