Německo deportovalo rodinu migrantů! Ti se ale nevzdali a zase vrátili

Německo se vší silou pustilo do deportací migrantů. Mezi nimi byla také patnáctiletá dívka z Duisburgu, která byla před dvěma měsíci deportována do Nepálu i s jejími rodiči. Tato dívka se ale teď do Německa vrátila a na letišti ji čekalo bouřlivé uvítání.

Když 15letá Bivsi Rana přistála na letišti v Düsseldorfu, očekávali ji desítky přátel a spolužáků s vítacími transparenty a se slzami v očích, uvádí německá média. Dívka byla i s rodinou deportována v květnu do Nepálu, země, odkud pocházejí její rodiče, ale kde ona sama nikdy žila.

„Nemohla jsem se ani s rozloučit s mými přáteli a lidmi v mé třídě. Měla jsem pocit, že jsem těžký zločinec,” řekla Rana o okolnostech její deportace. Její slova cituje deník Die Welt.

Její rodiče uprchli před nepálskou občanskou válkou do Německa zhruba před 20 lety, tedy předtím, než se Rana narodila, a tam požádali o azyl. Nejprve však použili falešná jména z obavy z budoucího politického pronásledování. Z tohoto důvodu byla jejich žádost o pobyt v Německu zamítnuta. Pak následovala deportace.

 

Otec pracoval na plný úvazek v Německu, platil daně a přispíval k důchodovému systému. „Byla to jediná chyba,” vysvětlil její otec televizní stanici WDR. Výsledkem bylo, že byla Rana 29. května odvedena z třídy ve škole v Duisburgu a poslána v letadle i s jejími rodiči do 7000 kilometrů vzdáleného Káthmándú.

Po týdnech protestů a sbírání podpisů pod petici od kolegů rodičů, učitelů a politiků se Rana a její rodiče mohli vrátit do Německa. „Jsme hrdí, že jsme to zvládli,” řekla Ranina přítelkyně Sara, která pochází z Afghánistánu. „Byli jsme neoblomní a to vedlo k úspěchu.“

Rana získala studentské výměnné vízum a její rodiče mají povoleno ji doprovázet zpět do Německa z humanitárních důvodů. To znamená, že spíše než by se ucházela o azyl, se Rana po letních prázdninách připojí ke své třídě jako výměnný student.

Poté, co Rana dokončí střední školu, může podat další žádost o vízum, pokud bude chtít studovat nebo absolvovat další odborné vzdělávání.

Ranin 22letý bratr Biswash se už také připojil k rodině v Německu poté, co byl v Nepálu vychováván prarodiči a dalšími příbuznými. Bude v zemi studovat a i on už mluví německy.

„Zdá se, že Rana a její rodina Německo v blízké budoucnosti neopustí,“ dodává server The Local.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru