V Mosulu byl objeven seznam IS: 173 džihádistů je připraveno

V ruinách iráckého města Mosul byl nalezen seznam, na kterém jsou jména údajných džihádistů Islámského státu, kteří jsou připraveni provést útok v Evropě. Informuje o tom německý dení Die Welt.

Podle deníku tento list obsahuje 173 jmen džihádistů, jejich fotek a zemi původu. Většina extremistů na seznamu pochází z Iráku (132). Kromě jsou na něm Tunisané, Maročané a Jordánci, stejně jako džihádisté z Tádžikistánu a Saúdské Arábie. Šest teroristů pochází z Evropy – konkrétně z Belgie, Nizozemska, Francie a Německa.

Die Welt uvádí, že irácké speciální jednotky objevily dokumentaci v úkrytu IS v Mosulu. Americké zpravodajské služby už dokumenty vyhodnotily a zaslaly je Interpolu. Už v květnu seznam dostaly všechny evropské bezpečnostní agentury.

Experti se obávají, že když IS ztrácí pozice na Blízkém východě, mohl by se pokusit odvést pozornost útoky na Západě.

Jednou z osob na seznamu je Sami J. (27) ze Solingenu v Německu. Jde o bývalého předního člena islámské skupiny Fillatu Ibrahim. Jeho bojové jméno zní „Abu Assid al-Almani” – Němec. Předpokládá se, že v roce 2012 opustil Německo, odcestoval do Egypta, poté do Libye a později přes Turecko do Sýrie, aby se připojil k IS.

Jeho žena a dítě ho poté následovaly, ale není jasné, zda jsou ještě naživu. V polovině července vydal IS zprávu o jeho smrti prostřednictvím své propagandistické služby v Rakce. To, jak zemřel, ale známo není. Toto oznámení je považováno za neobvyklé a zpravodajské agentury se domnívají, že může být nepravdivé, aby se džihádista mohl volně vrátit zpět do Evropy kvůli sebevražedné misi.

Novináři deníku Die Welt říkají, že do seznamu mohli nahlédnout. „Každá fotografie na seznamu je označena jménem, datem narození a často i bojovným jménem a informacemi o zemi původu. Někteří se radostně usmívají, jiní se zdají být plaší, mnoho se tváří vážně. Několik snímků vypadá jako pasové fotografie,“ uvedli. Kromě toho jsou u nich uvedeny také „specializace“. Vedle jména Sami M. je například napsáno „sebevražedný atetátník“.

Z Evropy odešlo asi 6 000 mužů a žen, kteří se přidali do řad Islámského státu, téměř 1 000 z nich bylo z Německa. Nikdo neví, kolik fanatiků stále zůstává v bojových oblastech.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru