AT: Norský badatel zjistil, že antisemitismus v Evropě je “živ a zdráv”!

Podle sociologické studie zvěřejněné v Norsku, dochází v Rusku k mnohem menšímu násilí proti Židům podle etnického původu, než v Evropě, napsal American Thinker.

Nedávno v Norsku zveřejněna studie o „antisemitském násilí v Evropě v letech 2005-2015“, odhalila „překvapivé“ nové údaje o antisemitismu v Evropské unii, uvedl American Thinker. Podle on-line časopisu, autor studie – pracovník Centra pro výzkum holocaustu a Univerzity v Oslu Johannes Due Enstad – zjistil, že nejméně ze všech případů násilí proti Židům se stalo v Rusku.

Jak je uvedeno v materiálu, Enstad uvedl ve své práci, že ze sedmi uvedených ve studijních zemích – ve Francii, Velké Británii, Německu, Švédsku, Norsku, Dánsku a Rusku – se právě ta poslední jmenovaná země ‚vyděluje velmi malým množstvím násilného antisemitismu‘, nehledě na „poměrně velký počet Židů“. Kromě toho je podle Enstada Rusko jediné ze sedmi států, kde můžete vidět „jen málo příznaků toho, že by se Židé zdráhali ukázali svou identitu na veřejnosti“, a jediným, kde většina lidí, kteří spáchali akty násilí proti Židům, nejsou muslimové, ale stejně jako u ostatních pravicoví radikálové.

Pro lidi, kteří jsou dobře obeznámeni s slovy: „kozák“ a „refusenik“, se „relativně“ nízký výskyt antisemitských incidentů se může zdát překvapující, ale ve skutečnosti je tato situace zcela logická, říká článek. „V Rusku potenciální účastníci pogromu vědí, že pokud jsou zatčeni za násilné činy, tak je čekají neblahé důsledky,“ uvedl článek. „V západní Evropě jsou soudy mírné, podmínky věznění krátké a věznice jsou pohodlné.” Navícjsou muslimové v západní Evropě „privilegovanou třídou“ a oni to vědí, ale „v Putinově Rusku se k tomu ani nepřibližují,“ míní novinář. Je ovšem zajímavé, že i když práce Enstada ukazuje, že Rusko – jediné zkoumaných zemí, kde se na násilí proti Židům aktivně podílilí krajní pravice, častěji o hrozbě takových skupin hovoří západní politici, zdůrazňuje American Thinker.

Podle AT Enstadův výzkum ukázal, že největšímu riziku násilí v prvních patnácti letech 21. století se podrobují Židé ve Francii. „Téměř 10% francouzských Židů tvrdí, že byli za posledních pět let napadeno za to, že jsou Židé; V Německu a Švédsku je toto číslo asi 7,5%, ve Velké Británii éměř 5%,“ napsal deník. „Téměř 50% francouzských Židů sdělilo, že již přemýšleli o emigraci, protože se cítí v nebezpečí ve své vlastní zemi. V Německu je toto číslo 25%, ve Švédsku a ve Velké Británii o něco méně než 20%.”

Norský výzkumník také tvrdí ve své práci, že v některých jím analyzovaných zemích se ne zcela správně sestavují oficiální statistické údaje o takových incidentech, poznamenal materiál. Zejména nezávislé průzkumy veřejného mínění ukazují, že pravicoví radikálové v Německu jsou zodpovědni jen za malou část násilných činů proti Židům, ale oficiální statistiky německé policie kladou vinu za takové násilí většinou na ultrapravici, uvedí se v článku.

Celkově zpráva Enstada ukazuje, že antisemitismus v Evropě, která kdysi vedl k holocaustu, je „živ a zdráv“, varuje American Thinker.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru