Ohnivé peklo v Rakke. Americké letectvo použilo zbraně propalující lidi

Americká koalícia aj naďalej pácha hrozné vojnové zločiny v Sýrii. Každodenné nálety medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi ničia desiatky ľudských životov civilistov. Nehľadiac na stanovené ciele – boj proti ISIL a al-Kájde – letectvo koalície, vedenej Spojenými štátmi, často útočí na civilnú infraštruktúru, v dôsledku čoho nehynú radikáli, ale sú zabíjaní civilisti. Takže ďalší útok koalície v oblasti mesta Deir ez-Zor len 1. augusta zabil 60 ľudí a zanechal asi 30 zranených. Tiež v Raqqe, kde pôsobia „demokratické sily Sýrie“ sa útoky nezaobišli bez veľkých obetí na strane civilistov.

Nedbalosť, s akou koaliční piloti zasahujú ciele v husto obývaných mestských oblastiach, je zarážajúca. Pamätajúc na to, ako Spojené štáty aktívne používajú v rôznych informačných vhodoch tému útoku na civilné obyvateľstvo, vyvstáva otázka, prečo koaliční velitelia nechali svojich podriadených takto konať? Každý deň koaličné lietadlá vzlietavajú z letísk s bombami, a vracajú sa bez nich, a potom sa v médiách objavujú správy o smrti civilistov. Iba za jeden deň – 4. augusta – vyšlo najavo, že v Raqqe v dôsledku jedného z týchto útokov koaličných lietadiel bola zabitá celá rodina – žena a sedem detí. Priemerný počet obetí amerických vzdušných útokov a aj útokov ďalších koaličných strán za jeden deň sa pohybuje medzi 10 a 30 osobami.

Ako keby to nestačilo, že koaličné sily porušujú medzinárodné právo o ochrane civilného obyvateľstva v čase vojny. Hovoríme o používaní zakázaných zbraní, a síce používanie munície s bielym fosforom.

5. augusta bol vedený ďalší útok koaličných lietadiel proti civilnému obyvateľstvu a infraštruktúre v meste Raqqa. Cieľom útoku sa stali civilná nemocnica. Podľa pracovníkov zdravotníckych zariadení a miestnych obyvateľov na územie nemocnice padlo najmenej 20 bômb s bielym fosforom.

„Správy o tom, že lietadlá koalície použili biely fosfor, sa objavujú s alarmujúcou pravidelnosťou. Takmer každý týždeň obyvatelia Deir ez-Zor a Raqqy dokumentujú prípady použitia takýchto zbraní hromadného ničenia.“

Jednoduché konštatovanie faktov nestačí, je treba popísať princíp fungovania týchto zbraní hromadného ničenia, ktoré tak často používajú západné krajiny na Strednom východe.

„Po kontakte s pokožkou biely fosfor spôsobí ťažké poleptanie. Jeho teplota horenia je 900 – 1200 stupňov, nemožno ho uhasiť ničím okrem úplného zastavenia prístupu kyslíka, čo v poľných podmienkach nie je možné vykonať. Ľudské telo môže spáliť skrz-naskrz bez zastavenia horenia aj vnútri tela, čo spôsobuje otrasné vnútorné poškodenia, často nezlučiteľné so životom. Veľké kusy horiaceho fosforu môžu viesť aj k poškodeniu zariadenia a výzbroje.“

Ak sa dostane na kožu v malom množstve a spôsobí hrozné, ale nie fatálne popáleniny, aj napriek tomu je schopný vraždy, pretože je jedovatý. Je vysoko rozpustný v telesných tekutinách, a jeho smrteľná dávka pre človeka je 0,05 – 0,15 gr., pritom je výborne absorbovaný aj vzdušnými kvapôčkami.

Pri používaní vzdušnej munície s bielym fosforom sú ničené veľké plochy, preto hovoriť o akomkoľvek vybranom a presnom mieste použitia takéhoto streliva je jednoducho smiešne. Táto primitívna neľudská a veľmi účinná zbraň zasahuje všetkých bez rozdielu na obrovskom území. Okrem toho, oblasť po použití týchto zbraní sa stane neobývateľnou kvôli toxicite fosforu, a pôda nebude rodiť.

Pripomíname, že útoky pomocou týchto zbraní robia koaličné lietadlá takmer každý týždeň, potvrdzujú to fotografie a videá . V porovnaní s týmto sa paľba bez mierenia po obytných štvrtiach konvenčnou muníciou javí nie tak šokujúcou, ale v jej dôsledku je každý deň zabitých najmenej 10 civilistov všade tam, kde sa objavujú lietadlá medzinárodnej koalície.

Niet divu, že s cieľom odvrátiť pozornosť divákov od týchto skutočností, západní analytici sú nútení písať „fejkové“ správy, vytvárať a prilákať k tomuto procesu organizácie podobné ako sú „biele prilby“.

 

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru