Syrská armáda

Sýrie vyzvala OSN, aby rozpustila mezinárodní koalici vedenou USA!

Sýrie vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby rozpustila současnou mezinárodní koalici v čele s USA působící v zemi, a která se, podle prohlášení Damašku, podílela na zločinech.

Uvádí se to v dopise stálého zástupce Sýrie generálnímu tajemníkovi OSN a Radě bezpečnosti. Damašek vyzývá členské státy koalice „aby se distancovaly od zločinů spáchaných touto koalicí jejich jménem, a okamžitě ji rozpustili“.

Podle velvyslance Bašára Jaafari koalice pomáhá svými akcemi militantům, kteří „rozpoutali proti syrskému lidu kampaň teroru a vražd“.

Připomněl, že koalice připustila odpovědnost za smrt a zranění tisíců syrských dětí, žen a starých lidí. Jaafari se rovněž odkázal na rezoluce Rady bezpečnosti o zákazu útoků na „civilisty, nemocnice, školy a dodávky zdravotnické a potravinové pomoci“.

Předtím Damašek obvinil Spojené státy a Velkou Británii ze zásobování teroristů toxickými chemickými látkami, které se nalezly v opuštěných skladech radikálů.

Koalice vede vojenské operace proti ozbrojencům IS od srpna 2014. Přičemž v Sýrii působí bez souhlasu a koordinace s Damaškem. Na počátku srpna koalice uznala, že od začátku operace proti skupině „Islámský stát“ v Sýrii a Iráku bylo údery spojenců zabito nejméně 624 civilistů.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru