Syrská vojska rozdělila kotel Islámského státu na dvě části

V tieni útoku teroristov ISIS v Barcelone prišla zo Sýrie dobrá správa. Sýrske vládne jednotky a ich spojenci, ktorí obkľúčili teroristov ISIS vo veľkom kotli, včera celý kotol rozdelili na dve časti. Informáciu priniesol portál rusvesna.

V činnosti sýrskych vládnych vojsk a ich spojencov, smerujúcich k atomizácii kotla jednoznačne vidieť rukopis ruských vojenských odborníkov. Po prvýkrát tento spôsob likvidovania teroristov použili sýrske vojská v decembri minulého roka v Aleppe.

Momentálne teroristi bijú na poplach, pretože kotol s centrom v meste Akerbat, je plne obkľúčený a rozdelený na dve časti. Oblasti bombarduje ruské letectvo a ostreľuje sýrske delostrelectvo. Sýrske vládne jednotky útočili z južnej časti provincie Rakka a severnej časti provincie Homs.

Vládnym silám sa podarilo získať pod svoju kontrolu závod na spracovanie plynu v Tuve v provincii Homs, teroristi nechceli túto oblasť prenechať sýrskym vládnym vojskám, pretože z oblasti získavajú finančné prostriedky. Boje o ovládnutie plynových polí boli tvrdé, teroristi utrpeli ťažké straty. Momentálne vládni vojaci čistia oblasť od dezorganizovaných teroristov a pripravujú sa na ovládnutie miestnych ropných nálezísk. V centre ich pozornosti sa tak ocitli Al-Akram, Al-Hader, Hussein, Tuvinan.

Ťažisko útoku spočíva momentálne na 38. brigáde štvrtej divízie Sýrskej arabskej armády, sýrske jednotky postupujú v oblasti Itrija-Rakka a v posledných hodinách oslobodili ďalšie územie v oblasti Itrija – Tuvinan a Al-Karim.

Teroristi ISIS sa teda v centrálnej Sýrii ocitli v obkľúčení. Momentálne sa sýrske vládne vojská pripravujú na útok teroristov s cieľom obnoviť spojenie s materským územím, pretože v prípade, že im nebudú prúdiť materiálne zásoby, munícia či medikamenty, obrana teroristov sa zrúti do niekoľkých dní.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru