Top 10 léků, které způsobují poškození ledvin: Sdílejte tyto informace

Každý ví, že ledviny jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v lidském těle. Je to proto, že nám pomáhají vypláchnout a odstranit všechny toxiny a přebytečnou sůl z organismu.

To je důvod, proč byste se o ně měli pečlivě starat a čas od času je pročistit. Měli byste také vědět, že ledviny absorbují čas od času sodík a škodlivé toxiny – a navíc také písek a kameny.

Ale víte, že určité léky a léky mohou způsobit poškození ledvin? Odpověď je ano a měli byste se v budoucnu rozhodně těmto lékům vyhnout.

Top 10 léků, které způsobují poškození ledvin

#1 Antibiotika

Ciprofloxacin, meticilin, vancomycin, sulfonamidy.

#2 Analgetika

Acetominofen a nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID): aspirin, ibuprofen, naproxen a další dostupné pouze na lékařský předpis.

#3 Inhibitory COX-2

Celecoxib (značka Celebrex). Dva léky v této třídě byly z trhu vyřazeny z důvodu kardiovaskulární toxicity: rofecoxib (značka Vioxx) a valdekoxib (značka Bextra).

Tyto léky jsou speciální třídou nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), které byly vyvinuty tak, aby byly pro žaludek bezpečnější, ale mají stejné riziko poškození ledvin jako jiné NSAID.

#4 Léky na pálení žáhy

Léky třídy inhibitorů protónové pumpy, včetně omeprazolu (značka Prilosec), lansoprazolu (obchodní název Prevacid), pantoprazolu (značka Protonix), rabeprazolu (obchodní značky Rabecid, Aciphex), esomeprazolu (značky Nexium, Esotrex).

#5 Antivirotika

Acyklovir (značka Zovirax) používaný k léčbě herpetické infekce a indinaviru a tenofoviru, které se používají k léčbě HIV.

# 6 Léky na vysoký krevní tlak

Captopril (značka Capoten).

#7 Léky proti revmatoidní artritidě

Infliximab (značka Remicade); Chlorochin a hydroxychlorochin, které se používají k léčbě malárie a systémového lupus erythematosus, stejně jako revmatoidní artritidy.

#8 Lithium

#9 Antikonvulziva

Fenytoin (značka Dilantin) a trimethadion (značka Tridione), používaný k léčbě záchvatů a dalších stavů.

#10 Chemoterapeutické léky

Interferony, pamidronáty, cisplatina, karboplatina, cyklosporin, takrolimus, chinin, mitomycin C, bevacizumab.

A léky proti štítné žláze, včetně propylthiouracilu, používané k léčbě hyperaktivní štítné žlázy.

Nenechávejte si tuto inormaci pro sebe a podělte se s ní s přáteli. Děkujeme.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru