Velká Británie je připravena zaplatit 36 miliard dolarů za Brexit

Velká Británie je připravena zaplatit až 36 miliard euro Evropské unii za tzv. vypořádání Brexitu, píše Daily Telegraph.

V současnosti uvízlo jednání mezi Evropskou unií a Velkou Británií na mrtvém bodě. Představitelé Whitehallu dospěli k závěru, že přesná finanční nabídka pro EU je jediným způsobem, jak překonat současnou krizi v jednání.

Spojené království bude pouze souhlasit s tím, že zaplatí částku, odpovídající přibližně částce 40 miliardám euro, pokud bude EU souhlasit s vyjednáváním o finanční dohodě v rámci dohody o budoucích vztazích, včetně obchodní dohody.

Tři různé zdroje z Whitehallu a vlády potvrdily tento údaj a odmítly předchozí zprávy, že Theresa May by souhlasila s 50 miliardami liber jako “příliš vysokou částkou”.

Britští vyjednávači skupiny Brexit ukončili minulý měsíc po druhém kole vyjednávání s tím, že EU vytvořila nemožné podmínky pro proces vyjednávání tím, že odmítla mluvit o obchodu až do doby ukončení jednání o podmínkách odchodu a tím pádem i zaplacení „odchodného“.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru