Jak se zbavuje Kyjev zuřivých nacionalistů? Pošle je do první linie

Ukrajina znovu využila času během kontaktních jednání v Minsku k zintenzivnění ostřelování Doněcké lidové republiky (DLR) a dokonce se pokusila prolomit linie obrany, píše se v článku francouzského webu Agoravox.

Celý týden i přes slavné příměří bylo vidět postupné navyšování ostřelování Doněcké lidové republiky a posledních 24 hodin bylo poznamenáno náhlým nárůstem počtu porušení příměří a počtu střel velkého kalibru zakázaných Minskskými dohodami, které vyslala ukrajinská armáda proti DLR.

Během posledních 24 hodin došlo k 77 porušení příměří ze strany ukrajinské armády, bylo vystřeleno 372 minometných granátů (82 mm a 120 mm) , z toho 326 na kraj Doněcka.

Ze 46 minometných granátů, které postihly dopadly na jih DLR, 38 dopadlo do lokality Leninskoye během těžkého bombardování, které trvalo více jak hodinu a půl včera večer.

Kvůli bombardování a ukrajinskému ostřelování byli dva vojáci z Doněcké lidové republiky vážně zraněni a tři domy byly poškozeny nebo zničeny.

Minulou noc, využily tmy, dvě útočné průzkumné skupiny, skládající se z 26 mužů a pokoušely se prolomit obranné linie poblíž Vodyanoye a vstoupit na území DLR.

Ale i tam ukrajinští vojáci museli nejdříve překročit své vlastní minové pole, aniž by věděli přesně, kde miny jsou (ukrajinská armáda nedělala mapy svých minových polí).

Výsledek byl samozřejmě předvídatelný, byl to skutečný masakr v řadě těchto dvou skupin se třemi mrtvými a sedmi zraněnými. Hluk, samozřejmě, ohrožoval jejich pokus proniknout diskrétně a museli ustoupit pod clonou střelby 59. brigády FAU.

V komentáři k tomuto nejnovějšímu útoku, který skončil katastrofou pro ukrajinské vojáky, Alexander Zacharčenko, šéf DLR, řekl, že tyto útoky byly užitečné pro Kyjev, který se chce zbavit těchto radikálních bojovníků.

“Pokusy prolomit naše linie se opakují a probíhají pravidelně. Tímto způsobem se Kyjev zbaví zuřivých nacionalistů. Takové operace jsou bezvýznamné a vždy vedou zbytečným ztrátám, “uvedl na tiskové konferenci Zacharčenko.

A přísun nových zbraní poblíž frontové linie (šest tanků do vzdáleosti 5 km od frontové linie) nebo pokračující přesun 10 tanků mířících na Maryinku, nedává pochybnosti o dalším vývoji. Je třeba se domnívat, že Ukrajina je potěšena možností dodávek smrtících zbraní ze Spojených států.

“Návrh poskytnout Ukrajině smrtící zbraně lze vidět pod několika úhly. Z vojenského hlediska to Ukrajině nepomůže spíše ji ublíží. Viděli jsme jak se dá zneužít vojenské vybavení, i jeho další prodej, včetně někdy i sebe. Takže to nás neobtěžuje, “řekl Alexander Zacharčenko.

Nicméně taková “pomoc” ze strany Spojených států bude mít nevyhnutelně důsledky.

“Taková akce ze strany Spojených států může mít vážnější politické důsledky. Dodávky smrtících zbraní ukrajinské straně bude Kijevem vnímáno jako povzbuzení k agresi. Kromě toho se Kyjev připravuje k obnovení velkých vojenských útoků proti nám. A pouze jeho západní kurátoři udržují Kyjev v klidu. Prozatím je drží. Situace se zhoršuje, protože Kyjev jednoduše neudělal pro mír nic a zatím nemá žádný mírový plán, jak se dostat z krize. Kyjev dokonce nepřemýšlí o míru. K našim návrhům na klidné ukončení krize reaguje Kyjev posilováním agresivní rétoriky a zhoršením situace na frontě.

Jediný plán, kterým straší ukrajinští nacionalisté je „reintegrace Donbasu“, což odpovídá přesně genocidě lidu Donbasu. Koneckonců, v tomto plánu „reintegrace“ není ani slovo o dialogu či zvážení zájmů těch, kteří vyhlásili své zájmy v roce 2014, což se neshoduje s plány Majdanu, ” pokračoval Zacharčenko.

A zatímco Washington uvažuje o tom, zda přileje pořádnou dávku oleje do ukrajinského ohně, díky médiím a západním vládám, kteří jako spoluviníci mlčí, ukrajinští vojáci mohou i nadále klidně páchat trestnou činnost v blízkosti přední linie.

S neefektivní vojenskou strategií, která je uplatňována neúspěšně po dobu tří let, Ukrajina není připravena „obnovit Donbas“, končí se článek Agoravox.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru