NATO

Viceprezident USA označil Rusko za hrozbu pro NATO

Viceprezident USA Michael Pence, který vykonává dvoudenní návštěvu v Tallinnu, prohlásil v pondělí, že Rusko je hrozbou pro země NATO, a že USA učiní vše, aby ji odvrátily.
„Rusko je hrozbou pro země NATO, a USA učiní vše, aby ji odvrátily. Pevně se řídíme pátým článkem (charty NATO), podle které je útok na jednoho (z členů NATO) útokem na nás všechny,” řekl Pence v Tallinnu na společné tiskové konferenci s prezidenty Estonska, Lotyšska a Litvy.

Viceprezident poděkoval Estonsku, které plní požadavek NATO ohledně vyčlenění na obranu nejmíň 2% HDP, a vyslovil naději, že Lotyšsko a Litva dosáhnou této úrovně v příštím roce. „Víme, že silné a jednotné NATO je dnes důležitější než kdykoli předtím po rozpadu komunistického systému,” řekl.

Před odletem z Estonska se má Pence setkat s velitelem jeho armády Richem Terrasem, aby vyslechl zprávu o činnosti vojáků NATO poslaných do této země. Má rovněž přednést projev k estonským vojákům a příslušníkům mezinárodního praporu Aliance, který se nachází v Estonsku.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru