Zdrogovaní vojáci

Americký velvyslanec v Estonsku: Do Pobaltí přesuneme více vojáků!

James D. Melville Jr , velvyslanec Spojených států v Estonsku, v rozhovoru pro BaltNews.lv, slíbil, že během bělorusko-ruského cvičení „Západ“ bude v každé z pobaltských zemí více vojáků NATO.

„Sdílíme názor, že ruská demonstrace síly je provokace a provokace je projevem slabosti. Naše činy jsou silnější než všechna slova: NATO umístí v Estonsku a dalších pobaltských státech a Polsku bojové skupiny o velikosti praporu. Budeme i nadále spolupracovat s Estonskem a se všemi našimi spojenci v NATO na zemi, ve vodě a vzduchu, naše obranná aliance byla vytvořena na základě společných demokratických hodnot, a slouží jako nezničitelná záštita svobody už téměř 70 let,“ řekl Melville.

Zmínil se také o 5. článku smlouvy NATO, podle něhož útok na jednoho člena NATO je formálně považován za útok na celou alianci a reagovat na takový útok by měla celá aliance.

„Naše dvě země spolupracují v zájmu zvýšení obecného blaha a bezpečnosti,“ řekl James D. Jr. Melville, „ v roce 2004 jsme uvítali Estonsko jako člena NATO a uzavřeli tak nezničitelný závazek v Pobaltí. Estonsko bylo s námi v Iráku a Afghánistánu, a my také stojíme za Estonskem“.

Tiskový tajemník estonského ministerstvu obrany Rauno Veri informoval agenturu BNS, že Minsk pozval estonského vojenského atašé sledovat průběh cvičení „Západ-2017“. Podle mluvčího, Bělorusko v různých formátech již slíbilo, že vyzve všechny vojenské atašé, akreditované v Bělorusku. „Okruh pozvaných zemí je poměrně široký,“ řekl Veri

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru