Výlet ukrajinských školáků do Ruska skončil skandálem

Ukrajinské ministerstvo školství a vědy požádalo státní bezpečnostní službu o stanovisko k případů, jenž způsobil skandál, když učitelka odjela se školáky na výlet do Ruska, uvádí zpravodajský portál Ukrainskaja pravda s odkazem na náměstka ministra Pavla Chobzeje.

Jak uvádí portál, 12. srpna kyjevské oddělení Ruského centra vědy a kultury uvedlo, že poslalo kolem 70 žáků ukrajinských škol do Moskvy a Petrohradu, aby se zúčastnili vzdělávacího programu Ahoj, Rusko!, který byl organizován Ruským centrem pro humanitární spolupráci.

To pobouřilo ukrajinské politiky. Například poslankyně Natalija Veselovová poslala žádost o vysvětlení do několika ukrajinských úřadů. Před nedávnem šéf SBU Vasyl Hrycak uvedl, že o tomto případu nic neví.

Podle Chobzeje ministerstvo zjistilo totožnost učitelky, která v jedné z kyjevských škol vyučuje ruský jazyk. Vedení školy říká, že je to dobrý pedagog a „poctivě plní své povinnosti”.

Chobzej uvedl, že se ministerstvo snažilo spojit s učitelkou, avšak neúspěšně. „Asi je spolu s dětmi (v Rusku — pozn. red.). Až se vrátí, tak se pokusíme vše zjistit,” dodal náměstek.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru