Polsko

WT: Polsko „válčí“ již na dvou frontách – proti Rusku a EU!

S Ruskem má Polsko dlouhotrvající spory, napsaly The Washington Times, které nyní jsou vyjádřeny tím, že Jaroslaw Kaczynski a další politici obviňují Moskvu z leteckého neštěstí u Smolenska.

A to i přes výsledky šetření, které takovému tvrzení odporují.

Avšak, jak noviny poznamenaly, nyní je Varšava i ve sporu s Bruselem, proti němuž se postavila v otázce hraničních kontrol a přistěhovalectví.

Navzdory všem závěrům šetření, které dospělo k vývodu, že pádem letadla s polským prezidentem Lechem Kaczynským na palubě byli na vině piloti, vybavení a špatná viditelnost, jeho bratr Jaroslaw Kaczynský stále obviňuje ve všem Rusko, napsal The Washington Times. Publikace uvádí, že Polsko bylo historicky v rozporu s Ruskem, a desítky let strávené za železnou oponou, nerozptýlilo polské obavy.

Autor však poukazuje na to, že Polsko nenapadá jen svého východního souseda, ale také je ve sporu s Evropskou unií v otázkách, jako jsou hraniční kontroly, přistěhovalectví a právní stát. Proto se nejlepšími přáteli Polska s současnosti staly premiér Maďarska Viktor Orban a česká vláda, kteří se rovněž staví proti „tyranii Evropské unie“ (Autor materiálu ale zapomíná, že Spojené státy se donedávna v otázce právního státu v Polsku stavěly na stranu EU – pozn. red.).

Použijeme-li tuto dikci, tak Washington Times očividně zapomínají na „třetí“ frontu: a to Mezi Polskem a Ukrajinou. Problém, který zcela kalí vztahy mezi těmito zeměmi je ukrajinská glorifikace nacionalistického kolaboranta s nacisty Stepana Bandery a jeho UPA, kteří mají na svědomí vyvraždění asi 100 tisíc Poláků během etnických čistek za druhé světové války. Na opačné straně zase ukrajinci narážejí na polské nacionalisty, přičemž dochází ke vzájemného ničení památníků.

Podle autora je východní Evropa na vzestupu. „Zatímco imperialistické Rusko se opět snaží rozšířit svůj vliv v tomto regionu, na hladině plavou staré zášti a krevní msty,“ tvrdí poněkud generelně The Washington Times.

„V budoucnu ještě svět uslyší o tomto regionu,“ uzavřel autor.

Otázkou ovšem je, zda se na tu budoucnost, coby obyvatelé uvedeného regionu, máme těšit, nebo ji očekávat s obavou. To už ale Washington Times neupřesňují.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru