Za 30 let se v Rusku mohou objevit samoučící se okřídlené střely

Samoučící se okřídlené střely se mohou v Rusku objevit už v roce 2050, myslí si ředitel korporace Taktické raketové zbraně Boris Obnosov.

Podle jeho názoru vývoj raketových systémů s umělou inteligencí, která umožní raketě samostatně vybírat taktiku útoku, vypočítat trajektorii a provést samotný útok, a také informovat o zásahu cíle, je „vrcholem úrovně rozvoje vojenské techniky”.

„Pokud se na to vrhneme, že k roku 2050 se u nás tyto samoučící se rakety objeví,” řekl Obnovsov v rozhovoru pro noviny Izvěstija, když odpovídal na otázku, kolik let bude potřeba pro vývoj samoučících se raket.

Zmínil, že samoučící se stroje budou v budoucnosti velmi efektivní, ale úroveň rozvoje vědy a techniky ještě nedospěl “k tomu prahu, aby bylo možné dostatečně vážně hovořit o myslících strojích”.

„My známe tendence v oblasti rozvoje samoučících se systémů. Praktické studium těchto otázek vyžaduje dodatečné zdroje, fundamentální a aplikované studium. My nyní provádíme několik desítek návrhů na vytvoření nových produktů. Proto se zatím nemůžeme hluboce zkoncentrovat na tomto tématu,” dodal představitel korporace.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru