Donald Trump

CHT: Moskva označila projev Trumpa v OSN „extrémně nebezpečným”!

Rusko považuje za velmi nebezpečné prohlášení Donalda Trumpa o připravenosti „úplně zničit Severní Koreu” a vystoupit z „nejhorší pro USA hanebné dohody o Íránu”.

Uvedl to deník The Chicago Tribune s odkazem na prohlášení ruských politiků.

Slib Donalda Trumpa „zcela zničit” Severní Koreu šokoval celý svět. Ostatně prohlášení Trumpa na Valném shromáždění OSN zkritizovali ruští politici, informoval Chicago Tribune.

Rusko – země, s níž Trump doufal, že zlepší vztahy – i když podpořilo sankce proti Severní Koreji, zjistilo, že komentáře amerického vůdce jsou nebezpečné a předpovídají nestabilitu. Ruské instituce pro zahraniční záležitosti věří, že prohlášení Trumpa odráží jeho nezkušenost a jsou potenciálně nebezpečné i pro americké spojence.

„Jakýkoli vojenský konflikt znamená smrt civilistů. Je to o to více podivnější, protože USA považují Jižní Koreu a Japonsko za své spojence a v případě úderu, mohou utrpět,“ cituje vydání stanovisko Andreje Klimova, místopředsedy výboru pro mezinárodní záležitosti Rady Federace.

Zpočátku byli ruští politici potěšeni Trumpovou ochotou změnit světový řád, připomíná publikace avšak slíbené užší vztahy s Ruskem nebyly nikdy realizovány, a agresivní rétorika proti ruským partnerům – Íránu a Severní Koreji – vzrostla.

„Ano, člověk by mohl být rád, že na rozdíl od svého předchůdce nedal Rusko na seznam hlavních hrozeb lidstva a dokonce chválil naši zemi za spolupráci v Radě bezpečnosti ohledně KLDR. Jenom to samozřejmě nestačí,” cituje Chicago Tribune jiného ruského vysokého činitele Konstantina Kosačova, který na Facebooku uvedl, že ho „Trumpova řeč upřímně zklamala”.

„Extrémně nebezpečné prohlášení o připravenosti „úplně zničit Severní Koreu” a vystoupit z „nejhorší pro USA a hanebné dohody o Íránu”. Kromě toho, Sýrie, Kuba a Venezuela (se charakterizují) jako téměř nejhorší diktatury v dějinách lidstva,” uvedl ruský politik v komentáři k vystoupení amerického prezidenta.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru