Hnědý mor na severu Evropy, neonacisté pochodovali v Göteborgu

Členové Neonacistické skupiny Nordic Resistance Movement prošli v neděli v ulicích druhého největšího švédského města.

Podle policie se asi 50 lidí zúčastnilo pochodu centrem Göteburgu, mnoho z nich mávalo vlajkami Nordic Resistance Movement (Nordiska motståndsrörelsen, NMR).

Nordic Resistance Movement (NMB ) je severské neonacistické hnutí, které působí ve Švédsku , Finsku a Norsku.

Zprávy z médií uvádějí, že mezi demonstranty a odpůrci neonacistů došlo k malým bitkám, ale policie rychle zasáhla a uklidnila situaci.

„Nemuseli jsme nikoho zatýkat,” řekla policejní mluvčí Jenny Widénová.

Demonstrace byla poprvé hlášena policii v 12:30. O dvě hodiny později se davy rozptýlily.

Extrémistická skupina NMR oznámila plány na pochod v blízkosti synagogy v Göteborgu o svatém židovském svátku Yom Kippur. Hlavní židovská organizace ve Švédsku apeluje na rozhodnutí policie, aby demonstrace 30. září proběhla podle plánu.

V posledních měsících se ve Švédsku v NRM uskutečnila řada akcí. Začátkem července narušili švédské politické fórum Almedalen poté, co jim organizátoři povolili účast na akci.

O několik týdnů později na tenisovém utkání mezi Davidem Ferrerem a Fernandem Verdascoem se objevil muž, který měl na sobě tričko s nápisem “Revoluce: Podpora hnutí Nordic Resistance”, vykřikoval nacistické slogany a zvedal ruku podle nacistického pozdravu.

V ten samý den došlo k výbuchu, který poškodil okna v Oskarshamnu poté, co zástupci Nordic Resistance Movement rozdávali letáky ve středu města.

NMR, založená v roce 1997, podporuje otevřeně rasistickou a antisemitskou doktrínu a její rostoucí popularita ve Švédsku vyvolala obavy v sousedním Norsku.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru