Írán oznámil vytvoření superbomby – „Otce všech bomb”!

Írán má k dispozici supersilnou nejadernou bombu vlastní výroby, sdělil velitel íránských kosmických sil Revolučních gard, generál Amir Ali Hajizadeh.

Podle vojenského činitele v rozhovoru s televizní společnosti IRIB, bomba, vyvinutá íránským obranným průmyslem, jménem IRGC váží asi deset tun a může být přepravena letadlem „Iljušin“.

Hajizadeh ji nazval „Otcem všech bomb“, která se podobá americké „Matce všech bomb“, a poznamenal, že íránské zbraně mají velkou ničivou sílu.

„Matka všech bomb”

V dubnu použily Spojené státy v bojových podmínkách v Afghánistánu nejadernou bombu s vysokým výkonem GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB). Cílem útoku byli militanti teroristické skupiny „Islámský stát”, připomněla RIA Novosti.

Bomba vážila 9,5 tuny a byla vypuštěna z transportního letadla speciálních sil MC-130. Stroj byl vyvinut společností Lockheed na základě víceúčelového transportního letadla C-130 Hercules. Předpokládá se, že americké ozbrojené síly mají 15 takovýchto bomb.

Americká média připomněla Washingtonu ruského „otce všech bomb”

Podle ministerstva obrany Afghánistánu bylo v důsledku útoku zlikvidováno 36 teroristů a několik klíčových militantních zařízení infrastruktury.

Podle ruských expertů americký prezident Donald Trump udělal jakousi “prezentaci” americké vojenské moci jak Íránu, tak i Severní Koreji. Nyní, podle nich, jde o íránský vzkaz zejména Izraeli a Saúdské Arábii.

„Táta všech bomb” je v Rusku

Touto municí je letecká vakuová bomba se zvýšeným výkonem (ATBIP – ruské označení bomby je FOAB), známé jako „Táta všech bomb“. Převyšuje nejsilnější nejadernou bombu USA – GBU-43 (MOAB), která získala neoficiální titul „Matka všech bomb“, poznamenal NI.

Velikost ATBIP menší než jeho americký protějšek, ale s mocností exploze odpovídající asi 40 tunám TNT, což je téměř čtyřikrát silnější, než u GBU-43. Navíc poloměr zaručeného zničení ruského „otce“ převyšuje americkou „matku“ dvojnásobně.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru