NATO tuhle Ukrajinu nepotřebuje, aneb jak postavili Jaceňuka do latě!

Bývalý předseda ukrajinské vlády Arsenij Jaceňuk na konferenci „Jalta evropská strategie” uvedl, že Ukrajina by měla být přijata do NATO, ale na německé straně nenašel pochopení.

„Neexistuje žádná jiná odpověď na jiné hrozby, než NATO. Je důležité, aby se všechny zúčastněné země aliance neuspokojovaly, ale jasně řekly, že přijde čas a Ukrajina se stane členem NATO. Členské státy mají poskytnout 2% HDP na obranné účely, my vynakládáme již 5% HDP,” citovala Jaceňuka Segodnya.ua “.

Předseda Mnichovské konference o bezpečnosti Wolfgang Ischinger však nesouhlasil se stanoviskem ukrajinského politika. Řekl, že konflikt na Ukrajině neumožní zemi připojit se k Severoatlantické alianci.

„Klíčovou otázkou je, zda vstup země posílí evropskou a globální bezpečnost. Hlavním problémem je konflikt. To by přinutilo mnoho členů říci: pokud přijmeme Ukrajinu, dostaneme problém s Ruskem a následky budou nepříjemné. Není šance, pokud jsou ve vaší zemi slyšet výstřely. Bez implementace minskských dohod se nepodnikne jediný krok k členství v NATO. Nemusíte o tom neustále mluvit, ale zamyslet se,” suše konstatoval Ischinger.

Jacuňuk v replice tvrdil, že tyto argumenty jsou „nekorektní“.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru