Italský supervulkán ohrožuje lidstvo, tvrdí vědci, kteří bijí na poplach

Každý má v paměti hrozbu supervulkánu v americkém Yellowstonu, ale jen málokdo tušil, že podobné nebezpečí hrozí i na evropském kontinentu – v Itálii.

Asi před 40 tisíci lety na Flegrejských polích (Campi Flegrei) došlo k nadměrné erupci, která mohla vyvolat nástup vulkanické zimy.

Vědci z Itálie a Spojených států objevili magmatickou bublinu pod Flegrejském poli, které se nachází poblíž italského města Neapol a poukázali, že každým dnem se sopka stává stále nebezpečnější.

Podle seismologů se roztavené podzemní skály dostaly do přístavního města Pozzuoli (to bylo v roce 1980 postiženo silným zemětřesením – pozn.red.).Vytváří se tlak, který může vyvolat nebezpečnou erupci.

Vyplývá to ze studie vedené Dr. Lucou De Sienou na universitě v Aberdeenu ve spolupráci s INGV Osservatorio Vesuviano, laboratoří RISSC na univerzitě v Neapoli a University of Texas v Austinu. Výzkum poskytuje měřítko, které by mohlo pomoci předpovědět, jak a kde by mohlo dojít budoucí erupci.

V současné době vědci nemohou přesně říci, kdy dojde k erupci. Ale podle nich je každý den sopka stále nebezpečnější. Nevylučují však, že magma může nalézt odtok po mořském dně, což zabrání katastrofě, uvádí Phys.org.

Je třeba poznamenat, že asi před 40 000 lety na polích Flegrejských polích došlo k nadměrné erupci, která mohla vyvolat nástup vulkanické zimy. Popel pokrýval území přesahující jeden milion čtverečních kilometrů.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru