Pracovníci banky jsou přesvědčeni: „Je 50% šance, že žijeme v Matrixu“

Podľa vedúcich pracovníkov Bank of America je 50 % šanca, že ľudstvo žije vo virtuálne realite podobnej ako sa vyobrazuje vo filmovej trilógií Matrix.

Bank of American Merrill Lynch (BAML) napísala, že je 20%-50% šanca, že ľudské bytosti, žijú v matrixe a všetko čo vidíme a prežívame okolo nás je len umelo zostrojené, tak ako čísla na obrazovkách.

Businessinsider.com píše:

Firma cituje kometnár z pôvodnej práce k tejto veci od Elona Muska, Neila deGrasse Tysona, a Nicka Bostroma, ako základ pre ich pohľad 20%-50% šance.

BAML hovorí:

“Mnohý vedci, filozofovia a vedúci podnikov veria, že je tu 20%-50% šanca, že ľudia už žijú v počítačom simulovanom virtuálnom svete. V apríli 2016 sa v Americkom múzeu prírodných vied zhromaždili výskumníci, za účelom diskusie o tejto teórii. Dôvodom má byť fakt, že už sa blížime k vytvoreniu fotorealistickej 3D simulácií, ktorej sa môže milióny ľudí simultánne zúčastniť. Je to možné, že s pokrokom v umelej inteligencii, virtuálnej reality a počítačovej výkonnosti, človek budúcich generácií sa mohol rozhodnúť spustiť simuláciu jeho predkov.”

BAML taktiež zdôrazňuje najmä tri pravdepodobné scenáre Nicka Bostroma pre ľudkú rasu: 1. vyhynutie pred dosiahnutím „postľudskej“ epochy; 2. dosiahnutie „postľudského“ bytia ale bez simulovania evolučnej histórie a 3. už v súčasnosti žijeme v matrixe.

Z Bostromovej práce z roku 2003 jasne vyplýva, že nikdy nebudeme mať prístup k úplným vedomostiam a vedomiu ani jedného z jeho troch scénarov, pretože ako Bostrom vyvodzuje: „Pokiaľ momentálne žijeme v simulácií, naši potomkoia by asi nikdy nespustili simuláciu predkov.“

Tento koncept „ak je tento výrok pravdivý potom je pravdivý druhý, inak je to nesprávne“ znamená, že aj tak ani na jednom z týchto filozofických zápasov v skutočnosti nezáleží.

Buď sme v matrixe alebo nie sme. A ak nie sme, tak je nepravdepodobné, že matrix vytvoríme, pretože ak by to bolo možné, tak už by určite bol vytvorený. A my jeho súčasťou.

Aspekty investície zostávajú nejasné.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru