Merkelová chce lepší vztahy s Ruskem: Evropský mír je pouze s Ruskem

Můžeme vytvořit evropský mírový řád s Ruskem, uvedla kancléřka Angela Merkelová s tím, že chce lepší vztahy s Ruskem.

Spolková kancléřka Angela Merkelová (CDU) chce lepší vztahy mezi Evropskou unií a NATO a Ruskem.

“Můžeme jen vytvořit evropský mírový řád s Ruskem,” uvedla Merkelová, “proto jsem vždycky pracovala tvrdě na tom, abych zajistila, že navzdory velkým konfliktům spojených s Ukrajinou a nedotknutelností územní celistvosti, nebudu podporovat například konflikt NATO-Rusko”.

Evropská bezpečnostní a obranná politika by měla být také využita k opětovnému navázání lepších kontaktů, uvedla Merkelová. “To však zahrnuje i provádění Minských dohod.” Pokud by to bylo možné, měli bychom začít “hovořit spolu ještě více a intenzivněji.”

Všechny smlouvy o odzbrojení, které byly uzavřeny, by však měly být dodržovány “protože jinak by mohly vzniknout další problémy,” řekla kancléřka. Tváří v tvář severokorejské krizi se Merkelová vyslovila proti jadernému vyzbrojování. “Připojila jsem se k všem iniciativám Baracka Obamy a také celá spolková vláda, pracujeme za svět bez jaderných zbraní. ”

„Dokonce i v případě, že “raketové testy” v Severní Koreji nás opět přivedly do “velmi obtížné situace”, jsem pevně přesvědčena, že tato situace musí být “diplomaticky řešena”,“ uvedla Merkelová. “NATO samozřejmě musí tady také být s námi a Rusko zde hraje rozhodující roli. “Viděli jsme, že po letech se podařilo dosáhnout dohody s Íránem – prostřednictvím společné diplomacie,” řekla kancléřka. Podobné činnosti by se nyní měly rozvíjet také vzhledem k Severní Koreji.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru