Ruské tanky

Nervozita stoupá: Hodges nevěří ruským číslům o cvičení Západ 2017

Blíží se společné rusko-běloruské cvičení Západ 2017 a nervozita, kterou si představitelé NATO podle dřívějších prohlášení nechtějí připustit, přesto stoupá.

“Rusové nám nedali dostatek podkladů k tomu, abychom věřili číslům, které předkládají. Ale ještě cvičení neprobíhá, takže nevíme, co budou dělat,” řekl na tiskové konferenci v litevském Vilniusu generálporučík Ben Hodges, velitel amerických vojsk v Evropě.

Moskva tvrdí, že cvičení Západ 2017 se zúčastní 12.700 vojáků, z toho 5.500 ruských a 7.200 běloruských, ale představitelé NATO si myslí, že počet byl uměle snížen rozdělením cvičení na jednotlivé části, aby zde nemuseli být přizváni pozorovatelé cvičení podle mezinárodních pravidel.

Cvičení se bude konat v západní části Ruska, ruské exklávě Kaliningradu, Baltském moři a Bělorusku od 14. do 20.září.

Ben Hodges uvedl, že Rusko by mohlo rozptýlit obavy tím, že vyzve novináře, aby sledovali cvičení tak, jak to dělají západní země.

“Myslím, že tím by se všechno vyřešilo a všichni by byli v klidu, kdyby Ruská federace pozvala média na cvičení, tak jak to dělají litevské ozbrojené síly, německé ozbrojené síly a americké ozbrojené síly,” vyzval Ben Hodges.

“Pokud má Ruská federace opravdu zájem o stabilitu a bezpečnost, pak je transparentní, aby pozvala novináře. Na Západě máme novináře, think-tanky, poslance, občanské organizace, kteří mohou pozorovat cvičení, aby lidé neměli obavy z toho co děláme,“ doplnil americký generál.

“Ale musíme být i nadále ostražití, abychom porozuměli tomu, co dělají naši potenciální protivníci. Být v pohotovosti je zodpovědností pro všechny naše bezpečnostní služby,” upozornil Hodges.

„Rusko sice pozvalo pozorovatele na návštěvní den, Bělorusko dokonce nabídlo několik možností a my jako zástupci aliance se toho samozřejmě zúčastníme, budou tam také vojenští přidělenci v Minsku,“ uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý, „ nicméně to nenaplňuje ty podmínky pro mezinárodní pozorovatele a to je limit 13.001 voják, kdy se podmínky pozorování cvičení mění.“

Jiří Šedivý také v rozhovoru uvedl, že jde o pravidelné ruské cvičení, neboť Rusko má čtyři vojenské okruhy a každý rok cvičí jiný vojenský okruh, takže přesně podle Moskvy je cvičení Západ samozřejmě jednou za čtyři roky.

USA vyslaly další letouny a vojáky do Litvy na období cvičení Západu 2017 a americký generál uvedl, že cvičení probíhají podle plánu.

V loňském roce bylo v Litvě, Lotyšsku, Estonsku a Polsku nasazeno několik tisíc vojáků z různých zemí NATO.

Rusko a Bělorusko tvrdí, že Západ 2017 bude “čistě obranné cvičení”. K tomu litevský ministr obrany Karoblis řekl, že “po obraně může následovat protiofenzíva a simulace ofenzívy”.

Sice představitelé aliance tvrdí, že nebudou konat, žádná reciproční cvičení proti ruskému, ale jak již dříve bylo oznámeno, tak Finsko a Spojené státy budou v Baltském moři konat vojenské cvičení současně s cvičením Západ 2017 a ukrajinské vojenské síly budou cvičit v období 15.-20.září

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru