Německá policie varuje před islámskými útoky na železnici

Spolkový kriminální úřad (BKA) upozorňuje na zvýšené riziko možných teroristických útoků islámistů na železnici. Mezi islamisty se v současnosti objevil on-line časopis s podrobnými informacemi o tom, jak se vlak dá vykolejit.

Anglicky psaný časopis „Inspire“, teroristické organizace Al-Káida, zveřejnil podrobný návod, jak vykolejit vlak, jak je snadné vyrobit „účinnou zbraň.“ Terorista přitom nezemře jako mučedník a stopy po činu budou nečitelné.

Inspire je on-line časopis v angličtině, který je zveřejňován organizací al-Kajdá na Arabském poloostrově (AQAP). Časopis je jedním z mnoha způsobů, jak AQAP využívá internet k oslovení svých příznivců.

Kromě cílených útoků na osobní železniční stanice tak i útoky na nákladová nádraží, což bude mít vliv na hospodářství země. Kromě toho bude “nepřítel zmatený a dezorientován tímto novým typem útoku” a bezpečnostní úřady budou “znepokojeny tím, jak řešit tento problém”.

„I když nejsou k dispozici žádné konkrétní důkazy pro útoky v Německu, tak útoky tohoto druhu jsou v Německu možné,“ říká mluvčí BKA. V „teroristickém“ časopise je pro ilustraci uvedeno několik velkých vlakových nehod ve Spojených státech amerických se stovkami mrtvých.

Již v červenci bylo na internetovém fóru, blízkém Islámskému státu (IS), diskutováno o vykolejení vlaků v Evropě. “Byla zde uvedena těžká vlaková nehoda u německého Bad Aibling jako žádoucí cíl v roce 2016,” vysvětlil mluvčí BKA.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru