USA

Gabriel varuje USA: Se sankcemi to ženete k „nové době ledové”!

Na setkání se svým americkým protějškem německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel kritizoval další sankční opatření Washingtonu proti Moskvě, napsal The Daily Express.

Podle politika mohou mít tyto sankce pro Evropu „nežádoucí důsledky” a hrozí, že povedou k “nové ledové době” mezi Západem a Ruskem

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel vystoupil proti novým protiruským sankcím Spojených států, uvedl Daily Express. Tímto způsobem se šéf německého ministerstva zahraničí snažil snížit napětí ve vztazích mezi Moskvou a Západem.

Začátkem tohoto měsíce šéf Bílého domu Donald Trump schválil zákon, který posiluje restriktivní opatření kvůli „připojení“ Krymu a moskevskými pokusy „ovlivnit“ volby ve Spojených státech, připomíná list.

Nicméně na setkání s ministrem zahraničí Rexem Tillersonem Gabriel vyjádřil obavu, že sankce Washingtonu mohou mít negativní důsledky. Podle vysoce postaveného německého úředníka „vedou k nové ledové době mezi Ruskem, USA a Západem”.

„My Evropané, se vážně obáváme, že tato opatření budou mít pro Evropu nežádoucí důsledky,” zdůraznil Gabriel. Podle něj mohou sankce zasáhnout německé společností působící v Rusku. A Berlín nechce „úplně narušit obchodní vztahy” s Moskvou, zejména v energetickém sektoru.

Daily Express upozorňuje na skutečnost, že německá ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová, nedávno vydala podobné varování. Vyzvala EU, aby učinila protiopatření proti Spojeným státům, jestliže v důsledku nových sankcí proti Rusku budou trpět německé firmy.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru