Trump

NI: Americká smrtící pomoc Ukrajině nepomůže a jen to zhorší!

Americký prezident Donald Trump by neměl dodat Kyjevu smrtící zbraně, protože to ukrajinské straně nemůže pomoci, napsal The National Interest.

Tyto zbraně jen zhorší napětí s Ruskem a uvede Washington do svízelné situace ve vztazích s americkými spojenci v NATO, kteří dávají přednost řešení současného konfliktu diplomackou cestou.

Americký ministr obrany James Mattis nedávno potvrdil, že Bílý dům uvažuje o dodávkách smrtících zbraní Ukrajině, napsala analytička Institutu Charlese Koche Julie Thompsonová ve svém článku pro National Interest.

Podle autorky článku by měl americký prezident Donald Trump odmítnout jakýkoli takový návrh.

„Dodávky smrtící pomoci jen zhorší napětí s Ruskem a půjdou proti názoru zemí – členů NATO, kteří dávají přednost řešení tohoto konfliktu diplomatickou cestou,“ uvedla.

Washington již přidělil Kyjevu 750 milionů dolarů a tyto peníze nepřinesly žádný zvláštní užitek, zdůrazňuje Thompsonová. Například v prosinci loňského roku zpravodajská agentura Reuters uvedla, že americké drony Raven RQ-11B poskytnuté Ukrajině, byly hacknuty ruskými hackery. Zařízení se tedy ukázalo být nejen neužitečné, ale pro ukrajinskou armádu i nebezpečné, protože hackeři používali tyto drony ke špionáži pozic ukrajinských vojáků. Nicméně, navzdory tomu, americká armáda tento rok na jaře stále učila ukrajinské vojáky používat tyto přístroje.

Kromě toho v roce 2015 Spojené státy poslaly Kyjevu obrněná vozidla Humvee, která byla vyrobena v 80. a 90. letech 20. století. Některé z vozů měly s plastové dveře a okna a neposkytovaly armádě žádnou ochranu. Jiné obrněné automobily se rozpadly poté, co ujely několik set kilometrů, a to kvůli dlouhému zakonzervování.

A dodávky nových zbraní situaci nezlepší, je si jistá Julie Thompsonová. Vztahy mezi USA a Ruskem jsou nyní na nízké úrovni a další dodávky zbraní Ukrajině jen zhorší napětí mezi Moskvou a Washingtonem.

Kromě toho, pomine-li se, že Rusko zůstává silnou jadernou mocí, je podle autorky hloupé, že se ignoruje jeho jeden z nejdůležitějších strategických zájmů, což pouze udělá ze současného ozbrojeného konfliktu další krveprolití. Moskva bude mít vždy větší a silnější armádu než Kyjev a nové zbraně pravděpodobně poměr sil v této konfrontaci nezmění.

Navíc bude mít Rusko na Ukrajině vždy mít více zájmů než Spojené státy. Ukrajina se nachází nejen na ruském „zadním dvoře”, ale byla historicky součástí Ruského impéria a později Sovětského svazu. A protože Moskva se domnívá, že v ukrajinské otázce jsou v sázce jeho klíčové strategické zájmy, je nepravděpodobné, že by se vzdala svých postojů, a to i v případě, že se ji Spojené státy budou snažit „vykrvácet“ do celkového vyčerpání.

Někteří zastánci plánu Trumpovy administrativy samozřejmě říkají, že se toto vše dělá proto, aby se „omezilo agresivní jednání” Moskvy. Avšak, jak je uvedeno v článku, politika odstrašování již selhala. „Ukrajincům se nepodařilo nepustit Rusy do Krymu, Doněcka a Luganska,” napsal autorka.

Ve své podstatě chtějí stoupenci tohoto plánu říci, že by chtěli Rusko donutit, ale k čemu přesně – je neznámé. Odchod „ruských vojáků” z Ukrajiny nevyřeší množství ukrajinských problémů, které musí Kyjev ještě překonat.

Konflikt v této zemi nemá vojenské řešení, protože takové problémy se nejlépe řeší diplomaticky. Navíc Ukrajina není členem NATO a USA nejsou povinny ji pomáhat.

„Ukrajina by měla zvážit další řešení,” prohlásila Julie Thompsonová.

Navíc poskytnutí pomoci Kyjevě v podobě smrtících zbraní může Spojeným státům přinést nelehké postavení ve vztazích s americkými spojenci v NATO. Koneckonců, členové aliance, jako Francie a Německo, uznávají pozici Ruska ohledně vyzbojení Ukrajiny a již dříve uvedly, že dodávky smrtících zbraní Kyjevu by vedly k „nebezpečnému a trvalému zhoršení napětí“ ve vztazích s Ruskem.

„Přestože je konflikt na Ukrajině tragédií, Spojené státy mohou jen málo co udělat. Navíc bezpečnost Ukrajiny není v žádném případě spojena se základní bezpečností Spojených států. Prezident Trump nepotřebuje na Ukrajinu zasílat smrtelnou pomoc a měl by se vyhnout dalšímu zataženíí Ameriky do tohoto konfliktu,” uzavřela analytička svůj materiál pro National Interest.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru