Rusové testují novou technologii, která ruší GPS signál v Černém moři

Ruské orgány sabotují fungování Globálního polohové systému (GPS) s pomocí tzv. spoofingu, to znamená odesílání na zařízení falešného signálu s nesprávnou polohou, tvrdí Der Standard. Svědčí o tom nedávné příhody amerických lodí v Černém moři a loňské případy v centru Moskvy, tvrdí autor článku Adrian Lobe.

Jak se domnívají odborníci, Kreml se vybavil novým prostředkem elektronického boje.

22. června loď v ruském přístavním městě Novorossijsku oznámila velení amerického námořnictva problémy s určením vlastních souřadnic, uvádí rakouský list. Místo skutečné polohy navigační přístroj kapitánovi ukázal letiště Gelendžik, které je vzdálené 32 kilometrů daleko. Podobné problémy mělo 20 dalších lodí. Americké velení nedokázalo situaci vysvětlit. Přístroje fungovaly správně. Možná však selhání GPS nevzniklo technickou závadou, ale záměrným pokusem ovlivnit signál, předpokládá autor.

Na stránkách časopisu New Scientist je zveřejněna verze, že Rusko už se dlouho snaží sabotovat fungování navigačních systémů s pomocí tzv. spoofingu. Jde o metodu, s jejíž pomocí jsou na zařízení vysílány falešné signály GPS, které ukazují nesprávnou polohu. Americká armáda tuto metodu používala k odražení útoků dronů. Přijímače GPS pojídaly špatné souřadnice, což vedlo k pádu letícího zařízení.

Už v roce 2013 profesor Texas A&M University Todd Humphreys předvedl, že narušením signálu GPS je možné z kurzu dostat velkou jachtu. Nedávné nehody v Černém moři mají řadu zřejmých shod s jeho vlastními pokusy. Odborník však připomněl stejné případy, ke kterým došlo v Moskvě. Moskvané si loni stěžovali na selhání aplikací, které používaly technologii GPS. Nedaleko Kremlu začal znak automobilu skákat po mapě tam a zpět. „Centrum moci vytvářelo rušení, které donutilo šipku virtuálního kompasu se třást,” uvádí list.

Bloger a IT odborník Grigorij Bakunov se pokusil vypořádat s touto záhadou. Jezdil kolem Kremlu na Segway s použitím zařízení s GPS a ruským analogem GLONASS v různou denní dobu a měřil sílu signálu družicových navigačních systémů. Ukázalo se, že v určitých hodinách byl signál velmi slabý. Bakunov spekuloval, že v Kremlu je nainstalován vysílač, který ruší GPS zařízení.

Humphreys v tom vidí důkaz, že ruská vláda používá GPS spoofing jako prostředek elektronického boje. Podle něj se potencionálním cílem mohou stát bezpilotní automobily a také na GPS polohování založené vysokofrekvenční obchodování na burze. Největší potíž této metody spočívá v tom, že stejně jako kybernetické útoky jsou manipulace s údaji GPS neviditelné a často jsou rozpoznány až, když už je příliš pozdě, zdůraznil odborník.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru