Porošenko: Násilné odtržení Krymu od Ruska je nereálné

Můžeme násilně odtrhnout Krym od Ruska? Realisticky – ne. Odejde Krym dobrovolně od Ruska? Bohužel ne. Ale můžeme vytvořit takové podmínky, že se Krym stane pro Moskvu nesnesitelnou zátěží, uvedl v projevu před poslanci Petro Porošenko.

V průběhu výroční zprávy před ukrajinskou Nejvyšší radou prezident Petro Porošenko zdůraznil, že prioritou je politická a diplomatická cesta při návratu okupovaných ukrajinských území.

Prezident poznamenal, že ukrajinské orgány používají nástroje mezinárodního práva, sankce, mezinárodní tribunály a arbitráže, různé mezinárodní platformy a monitorovací mechanismy – od OSN až po UNESCO.

“Přinutit Ruskou federaci k mezinárodní právní odpovědnosti je bohužel dlouhodobým procesem, ale věřím, že je to efektivní. Přinutíme Rusko, aby neslo právní odpovědnost za činy na území Ukrajiny. První slyšení u Mezinárodního soudního dvora ukázalo, že případy jsou velmi obtížné a složité. Ukrajina je průkopníkem. Takové případy tady nikdy předtím nebyly, ale začali jsme ten proces. Rusko bude zodpovědné. Jsme na správné cestě,” zdůraznil Petro Porošenko.

Připomněl, že soud Spojených národů již nařídil Rusku, aby ukončilo porušování lidských práv na Krymu a že politika rasové diskriminace na poloostrově zaznamenala tuto skutečnost.

Pokud jde o osvobození okupovaných území Donbasu, prezident poznamenal, že nepřítel získal oporu ve velkých městských aglomeracích. “Tam bydlí ukrajinští občané. Nemůžeme a nebudeme likvidovat naše občany chladnokrevně, jako to udělalo ruské vedení v Čečensku. Teď si nemohu vzpomenout na další případy takového “uklidnění”, “řekl Petro Porošenko.

Prezident zdůraznil, že ukrajinský vojenský potenciál musí být srovnán s celým ruským potenciálem, a to nejen na okupovaných územích. Poznamenal, že armáda Ruska je jednou z nejsilnějších na světě. Její vojenský rozpočet od roku 2000 překročil ukrajinský 16-20krát a ruská armáda je 5krát větší než ukrajinská.

“Návrat konfliktu do horké fáze zlikviduje všechny reformy a obnovení životní úrovně Ukrajinců, protože společnost je unavená z války,” uvedla hlava státu. Podle prezidenta sociologické průzkumy naznačují, že 11% Ukrajinců se chce vzdát jakýchkoliv pokusů vrátit okupované území, odříznout je a dát nepříteli, který čeká na jejich návrat v budoucnosti. 14% chce zmrazit konflikt a izolovat území. 13% chce vojenskou ofenzívu. Téměř 60% podporuje politicky-diplomatickou cestu návratu okupovaných území.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru