USA

Ruská armáda cvičí, USA posiluje, v Gdaňsku se vylodily americké tanky

Dnes začalo rusko-běloruské cvičení Západ 2017. Ve stejné době probíhá největší švédské vojenské cvičení, ukrajinské cvičení a v polském Gdaňsku se vylodily americké tanky a bojová vozidla.

V Gdaňsku se vylodily tanky a obrněné vozy 2. pancéřová brigádní skupiny 1. pěší divize z Fort Riley v Kansasu, jedná se o 87 tanků Abrams, 103 vozidel Bradley a samohybná děla.

Do gdaňského přístavu připlula loď s vybavením pro obrněnou brigádu americké armády, jde o téměř 1.100 kusů vojenské techniky.

Loď také přepravovala různé typy vozů a kontejnerů s dalším vybavením patřícím 2.obrněné brigádě bojové skupiny Fort Riley 1. pěší divize v Kansasu. Na palubě lodi byli vojáci z této jednotky, kteří se postarají o přepravu nákladu na západ Polska, kde budou vojáci s technikou umístěni příštích devíti měsíců. Přeprava se uskuteční po pozemních a železničních trasách a bude trvat několik dní.

Jarosław Mika, šéf generálního štábu polských ozbrojených sil uvedl, že zařízení bude mimo jiné umístěno na základnách v Świętoszówe, Żagani, Bolesławieci a Toruni, kde jsou umístěny i předchozí americké síly.

Náčelník generálního štábu také oznámil, že Američané se již brzy zúčastní vojenského cvičení Drak, kde budou vojáci 11 zemí s celkovým počtem 17.000 vojáků.

„Bezpečnost Poláků je nejdůležitější,“ řekl Jarosław Mika při oficiálním přivítání amerických vojáků v Żagani.

Na otázku srovnání polské a americké vojenské techniky, odpověděl, že Polsko se nemá za co stydět.

„Americké síly v Polsku rotují, vojáci se mění každých devět měsíců. Je třeba provést další změny, aby mezi rotacemi nebyla žádná přerušení a síly USA byly v této oblasti neustále,“ dodal náčelník štábu.

Podle reportéra TVP spolu s technikou zde bude 4.000 amerických vojáků a jednotky budou ještě doplněny helikoptérami.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru