Bild: Turecko riskuje, že bude na seznamu “nepřátelských států”

Po zadržení německých občanů v Turecku Berlín vyhrožuje Ankaře tím, že bude Turecko zařazeno na seznam “nepřátelských států”, píše Bild.

Pokud se tak stane, tak nositelé německých státních tajemství už nebudou moci jezdit na dovolenou do Turecka, stejně tak nebudou moci navazovat osobní vztahy s tureckými občany, píše se v článku.

Německá spolková služba (BND) oznámila už svůj záměr zahrnout Turecko do seznamu “nepřátelských států, důvodem bylo zadržení německých občanů tureckou policií.

V současné době obsahuje seznam 30 zemí, včetně Sýrie, Afghánistánu, Íránu, Ruska, Severní Koreje, Pákistánu a Číny. Tyto státy představují zvláštní riziko pro nositele státního tajemství, kteří pracují ve zvláštních službách, vládě, policii a Bundeswehru. K hrozbám patří špionáž, vydírání a zastrašování.

Pokud bude Turecko mezi “nepřátelskými zeměmi”, zaměstnanci , kteří jsou nositeli státních tajemství, nebudou moci jezdit do Turecka na dovolenou. Manželství s Turkem nebo tureckou ženou bude také považováno za ohrožení.

Vztahy mezi Ankarou a Berlínem se ochladily kvůli zadržení německých občanů v Turecku z politických důvodů. Německé úřady požadují, aby byli propuštěni. Turecká vláda zase naopak požaduje, aby Německo do Turecka eskortovalo lidi, podezřelé z teroristické činnosti.

Německé velvyslanectví v Turecku stále nemá přístup k německému muži (45), zatčenému na istanbulském letišti minulou neděli. Mluvčí ministerstva zahraničí řekl ve středu v Berlíně, že muž z Hessenu je stále v policejní vazbě. Muž má pouze německé občanství. Turecká strana odmítla přístup zástupci německého velvyslanectví k zadrženému, takže zatím německá strana nemá žádné informace za co byl zatčen.

Podle mluvčího velvyslanectví turecké úřady neposkytly žádné oficiální informace o zatčení muže a jeho manželky. Žena byla propuštěna, ale podle spolkového ministerstva zahraničí má zákaz k opuštění země.

Ve středu byl v Turecku vydán zatýkací rozkaz proti 79 osobám. Jsou obviněni z propojení s pokusem o převrat v roce 2016. Jedná se o bývalé zaměstnance vzdělávacích institucí. Říká se, že používali šifrovanou službu k zasílání zpráv ByLock, kterou podle vlády také využívají příznivci kazatele Fethullaha Gülena v USA.

Prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Gülenovo hnutí, že stojí za pokusem o převrat, a proto požaduje vydání mnoha Gülenových příznivců z Německa do Turecka.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru