Ukrajina

Wall Street Journal: Rusko není jediným problémem Kyjeva

Navzdory tomu, že se Ukrajině podařilo přežít “ruskou okupaci”, její šance na přežití jsou 50%, píše Judith Miller pro The Wall Street Journal.

Podle novináře tato předpověď vychází ze skutečnosti, že Ukrajina stále trpí nejen “agresí” svého východního souseda, ale také korupcí, neúčinným státním aparátem a snížením počtu obyvatel.

“Budou to brzy čtyři roky od doby, kdy Ukrajina vedla pomalou válku s Ruskem. Více než sedm procent území tohoto státu je zaměstnáno jeho agresivním sousedem. Přežije Ukrajina jako svobodný, nezávislý a prozápadní stát? ” ptá se Judith Miller.

Na tuto otázku odpověděl jeden zkušený evropský diplomat, který je dobře obeznámen se situací v regionu: “Šance jsou 50 na 50”. Navzdory tomu, že prezident Ukrajiny Petro Porošenko vyjádřil neochvějnou důvěru v budoucnost své země, nesouhlasí s mnoha bývalými i současnými úředníky, odborníky a podnikateli, kteří otevřeně diskutují o svých obavách z budoucnosti.

“Ukrajině se podařilo překonat problémy, které by zničily méně vyspělý stát,” řekl Miller, “ruská invaze a nelegální zábor Krymu v roce 2014, a obsazení průmyslového srdce Donbasu, hrozí Ukrajině finanční a politický krach “.

Po dvou letech se však ukrajinská ekonomika stabilizovala a znovu začala růst: Podle odhadů Světové banky bude v roce 2018 růst o 3,5% a v roce 2019 o 4%. Za tyto úspěchy Kyjev dluží nejen západní pomoci, ale i půjčce MMF ve výši 17,5 miliardy dolarů, ale i vládním reformám, které posílily důvěru investorů na Ukrajině. Navíc, podle Millera, Ukrajina už není závislá na ruském plynu a také se podařilo vybudovat svobodný tisk a živou občanskou společnost.

Situace na Ukrajině však stále není úplně růžová, říká Miller. Korupce je všude přítomná a tempo reforem klesá. V Evropě ukrajinský státní aparát překonává svou !výkonností” pouze Moldavsko a sliby vlády o privatizaci 3,3 tisíc státních podniků stále nejsou splněny. Kromě toho roste všeobecná nespokojenost s vládou a prezidentem.

Pod silným tlakem Západu Kyjev vytvořil nezávislý Národní protikorupční úřad. Ve skutečnosti však od roku 2016 jsou odsouzeni pouze tři vysoce postavení úředníci z korupce.

Množí se zvěsti o korupci samotného Petra Porošenka. Díky společnosti Roshen se stal ukrajinský prezident oligarchou, o tom všem se mluví v Kyjevě téměř na každém rohu. Řada Ukrajinců je přesvědčeno o tom, že Porošenko využívá své postavení jako obchodní nástroj.

Z hlediska demografie je situace na Ukrajině rovněž znepokojující, neboť roční míra úmrtnosti přesahuje míru porodnosti. Navíc podle odborníků 200 tisíc lidí opouští Ukrajinu každý rok, protože například v Polsku může počítačový inženýr obdržet třikrát vyšší plat než na Ukrajině a v Německu téměř desetkrát.

Podle bývalého ministra hospodářského rozvoje a obchodu Ukrajiny Aivarase Abromavičiuse, počet mladých politických aktivistů se snižuje, protože je odrazují vyhlídky v rámci reforem. “Existují ostrovy reforem a nadějí, ale potřebujeme víc,” shrnul Ambromavičius.

(KPa , pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru