Vítěz českých voleb Babiš chce vytvořit protiuprchlickou alianci

Podnikatel  Andrej Babiš v kampani využil populistickou protiuprchlickou vlnu.  Vzhledem ke svému chování je často nazýván “Trump of Prague”.

“Potřebujeme připravit tematické okruhy, musíme v Evropské radě jasně uvést, co chceme změnit,” řekl Babiš, předseda  populistické strany ANO v rozhovoru pro zpravodajskou agenturu Reuters.

Jako příklad Babiš uvedl “řešení v oblasti migrace, boj proti imigraci”.

Babiš nechce své iniciativy omezovat jen na visegrádské státy, které spojuje silná antiimigrační politika..

“Visegrádská skupina potřebuje další spojence, potřebujeme Rakousko a další země, na Balkáně, ve Slovinsku, v Chorvatsku nebo možná jiné,” upřesnil Babiš.

Babišova strana ANO strana bude nejsilnější stranou se 78 mandáty z 200 míst v Parlamentu ČR. Nicméně, podnikatel, který je často srovnáván s Trumpem kvůli jeho miliardovým aktivitám a jeho egem, bude složitě sestavovat vládní koalici. Do Parlamentu se dostalo celkem devět stran.

Bývalý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a křesťanští demokraté, kteří s ANO vládli v koalici již prohlásili , že do nové koalice s Babišem nepůjdou.

Babiš slíbil ve své velmi populistické volební kampani snižování daní, odsouzení korupčních politiků a ochranu evropských hranic tak, aby v České republice nebyl přijat žádný uprchlík.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru