Kam na houby na Lipně na podzim 2017

Nutno podotknout, že na rozdíl od mnohých jiných kratochvílí, kterým se rádi oddáváme, je houbaření nejen příjemné a zábavné, ale i zdravé, neboť málokterá činnost tak ideálně spojuje příjemnou fyzickou aktivitu s relaxací a odpočinkem duše. Okolí vodní nádrže Lipno je pak vyhlášeným houbařským rájem a bylo by proto hříchem nezahrnout jej do seznamu aktivit, které během vašeho ubytování na Lipně určitě vyzkoušíte.

Houby na sto způsobů

Ačkoliv v zahraničí někdy vyvolává český zvyk sbírat a následně konzumovat lesní houby nefalšovaný údiv, my víme svoje. Nasbírané houby lze připravit na mnoho způsobů, čerstvé i sušené. Někdo je miluje obalované, jiný nedá dopustit na smaženici, další nedá dopustit na jejich kombinaci s různými druhy masa nebo těstovin. Samostatnou kapitolou jsou potom polévky. Taková poctivá bramboračka nebo pravá jihočeská kulajda dokážou díky nasušeným houbám vykouzlit dovolenkovou atmosféru třeba uprostřed zimy.

Lipno – houbaření na maximum

Já houby nehledám, já je sbírám“ – tento známý citát z oblíbeného seriálu Chalupáři jako by byl inspirovaný právě Lipnem a jeho okolím. Nejen na Lipně trvá houbařská sezóna od jara do brzké zimy, její vrchol potom nastává v období od konce léta do poloviny podzimu. Není pak neobvyklé, že v tomto období lze za ideálních podmínek v lesích lipenského kraje nalézt během několika málo výprav i stovky výstavních hub. Každý správný houbař si svá oblíbená a prověřená místa stráží jako oko v hlavě, je ale všeobecně známo, že ta nejlepší houbařská místa najdete v lesích na pravém břehu jezera. Ta je trochu hůře přístupná, připravte se proto na malinko obtížnější terén. Odměnou vám ale budou nejen krásné a bohaté úlovky, ale i zážitek z procházky v krásné přírodě malebného kraje rozkládajícího se okolo Lipna. Houby tak mohou provonět i váš pokoj v hotelu LEYLA*** na Lipně.

Přejít nahoru