Profesorka Rochelle Gutierrezov tvrdí, že matematika je rasistická. Proč?

Matematika je rasistická. Tvrdí to profesorka Rochelle Gutierrezová, pôsobiaca na Illionisskej univerzite.Profesorka hispánskeho pôvodu v odbornej publikácii určenej pre učiteľov matematiky tvrdí, že matematika podnecuje k rasovej nenávisti, pretože je doménou bielych a  študenti pochádzajúci z rasových menšín sa potom môžu cítiť v spoločnosti menejcenní.

„Školské osnovy kladú dôraz na pojmy ako Pytagorova veta, alebo teória čísla psí, čo vyvoláva dojem, že matematika bola vyvinutá Grékmi a ďalšími Európanmi.“

Profesorka tvrdí, že v spoločnosti panuje predsudok, že matematiku ovládajú iba belosi a v odborných kruhoch vraj platí to isté, kde ako tvrdí, kto sa stane ich súčasťou je automaticky považovaný za belocha.

Gutierrezová kladie otázku, či ovládanie matematiky znamená, že je človek múdry, čím spochybňuje spoločenskú normu, v ktorej je matematika synonymom pre inteligenciu. Profesorke sa nepáči ani rozdielna výška financií  matematických grantov v porovaní s humanitnými predmetmi.

Hodnotenie rozdielnych  matematických schopností podľa nej  prispieva k „mikroagresii“ na hodinách matematiky, najmä ak sa jedná o nebieleho študenta.

„Ak sa človek necíti byť matematikom, môže mať pocit, že je menejcenný, pretože bežný človek nespochybňuje úlohu matematiky v spoločnosti.“ Podľa Gutierrezovej by učitelia mali pri hodnotení žiakov premýšlať politicky a brať do úvahy, čo je pre ich žiakov najlepšie.

Fox News zverejnila reakciu vedenia univerzity, ktoré sa v podstate za svoju lektorku postavilo: “Rovnako ako všade inde na akademickej pôde, má profesorka Gutierrezová právo na akademickú slobodu, ktorá je nevyhnutná pre štúdium a výskum dôležitých predmetov a pre dosahovanie záverov, i keď niekto môže s týmito závermi nesúhlasiť. Riešenie otázok týkajúcich sa rovnosti a prístupu k vzdelaniu je dôležité, s významnými dôsledkami pre celý náš vzdelávací systém. Skúmanie náročných pedagogických otázok je presne to, čo by sa malo na vysokej škole skúmať.“

Čo k tomu dodať? Tieto vyjadrenia profesorky Gutierrezovej  by sa dali brať ako rasistické, keď v podstate tvrdí, že príslušníci iných etnických skupín, než belosi, majú problém s pochopením matematiky. Nie sú náhodou ázijskí študenti považovaní za jedných z najlepších na svete?

Slovami klasika „Politicky, Kefalín myslite politicky…“

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru