FBI: SSSR vidělo za vraždou J.F. Kennedyho konspiraci víceprezidenta

Sovětské vedení věřilo, že atentát na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho v roce 1963 byl spiknutím, a nevylučovalo, že se ho mohl účastnit viceprezident Lyndon Johnson.

Johnson se stal prezidentem Spojených států po Kennedyově atentátu v listopadu 1963.

Podle nyní odtajněného dokumentu FBI z roku 1966 americkým prezidentem USA Donaldem Trumpem, bylo tehdy sovětské vedení spíše zaskočeno nebo dokonce v šoku z atentátu. Třebaže CIA poukazovala na to, že střelec – Lee Harvey Oswald se dva měsíce před atentátem setkal s ruským agentem KGB, nepotvrdila „sovětskou stopu“ v atentátu.

Podle zdrojů FBI v sídle KGB v New Yorku v roce 1965 sovětští zpravodajští důstojníci dostali za úkol vypracovat informace o Johnsonovi, jeho osobnosti, životopisu, osobních přátelích, rodině a všech, kteří ho podporovali. „Náš zdroj dodal, že v pokynech z Moskvy se uvádělo, že „v daný moment“ má KGB informace, které údajně ukazují, že prezident Johnson byl zodpovědný za atentát na Kennedyho. Centrála KGB dala jasně najevo, že ve světle těchto informací potřebuje sovětská vláda  znát osobní vztahy prezidenta Johnsona a Kennedyho rodiny, zejména s Robertem a Tedem Kennedy”, píše se v dokumentu FBI, který je podepsaný tehdejším ředitelem Edgarem Hooverem.

Další zdroj v SSSR řekl FBI už v roce 1963, že vedení Komunistické strany Sovětského svazu považovalo vraždu za výsledek vnitřního spiknutí ve Spojených státech.

„Podle našeho zdroje, vedení komunistické strany věřilo, že to byl dobře organizovaný komplot ze strany americké „ultrapravice“, k provedení „převratu“. Zdá se, že byli přesvědčeni, že vražda nebyla dílem jediného člověka, ale byl výsledkem pečlivě plánované kampaně, v níž sehrálo roli několik lidí,” cituje dokument RIA Novosti.

„Oni (vůdcové KSSS ) předpokládají se, že tito elementi (účastníci spiknutí) chtěli využít vraždu a hrát na protikomunistické nálady ve Spojených státech, aby to použili k zastavení jednání se Sovětským svazem,  napadnout Kubu a následně vyvolat válku. V důsledku tohoto přesvědčení se Sovětský svaz okamžitě ocitl ve stavu zvýšené bojové připravenosti,” uvádí zpráva.

„Náš zdroj také řekl, že se sovětské vedení obávalo, že při nepřítomnosti vůdce může nějaký nezodpovědný generál USA vypustit rakety na Sovětský svaz. Navíc sovětští představitelé věří, že pouze spiklenci by mohl hodit zodpovědnost za vraždu na „levicové” síly, tedy komunistickou strany USA, zodpovědnou za atentát na prezidenta Kennedyho, zvláště když si uvědomíte, že strana KS USA byla pronásledována „ultralevých“ za svoji podporu politiky mírového soužití a odzbrojení Kennedyho administrativou,” uvádí zpráva.

Asi rok před vraždou tzv. karibská krize postavila svět na pokraji jaderné války, ale podařilo se ji vyřešit společným úsilím SSSR a Spojených států.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru