Kandidátka na ruského prezidenta: “Krym je ukrajinský!”

Pokud chtěla kandidátka do voleb ruského prezidenta opravdu zajmout, tak se ji to vskutku podařilo. V každém případě ruská „barbie“ jak ji nazval tisk, volby určitě zpestří, i když se jí moc velké šance vůči Putinovi nedávají.

Televizní moderátorka Xenia Sobčaková totiž uvedla, že z hlediska mezinárodního práva je Krym ukrajinským územím.

„Porušili jsme svoje slovo. Porušili jsme Budapešťské memorandum z roku 1994. Slibovali jsme a tyto sliby jsme nedodrželi. Pak máme diskutovat, je to velký problém,“ řekla televizní moderátorka během první tiskové konferenci po oznámení svého záměru účastnit se prezidentských voleb.

Zdůraznila, že vztahy s Ukrajinou jsou pro Rusko velmi důležité a je třeba je normalizovat.

„Ukrajina je bezpochyby nejdůležitým partnerem Ruska. A podle mého názoru vrátit je do normálu, do nejlepších vztahů je pravděpodobně nejdůležitějším úkolem, před kterým stojí Rusko. Je to velmi důležité,“ uvedla.

Moskva trvá na tom, že Budapešťské memorandum nenarušilo, a Krym byl podle jeho názoru připojen na základě referenda a v souladu s mezinárodním právem.

Prezidentské volby v Rusku se budou konat v březnu 2018, volební kampaň začne v prosinci. Sobčaková se představila jako kandidátka „proti všem”. Dosavadní prezident Vladimir Putin ještě svoji kandidaturu neoznámil. Nicméně očividně je v klidu, protože podle průzkumů by mu daly hlas dvě třetiny voličů.

Na Sobčakovou už reagovali ruští politici. Místopředseda vlády Dmitrij Polonsky vyzval televizní hostesku, aby se nevěnovala „levnému populismu”. Poslanci v ruské Dumě označili její slova za „mimo realitu“, varovali Sobčakovou, že si hraje s ruskou „národní bezpečností“. Z Krymu se ozvali, že kandidátka nebere v potaz vůli milionů obyvatel poloostrova.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru