Lavrov obvinil USA ze „smrtelně nebezpečných provokací” v Sýrii!

USA organizují v Sýrii proti ruských vojákům smrtelně nebezpečné provokace, řekl v rozhovoru pro noviny „Al Sharq Al Awsat“ ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Podle ministra v Moskvě panuje znepokojení nad politikou „taktiky polovičatých opatření“, přijaté Washingtonem a jeho spojenců v Sýrii.

„Budeme-li aplikovat „dvojí metr“ a dělit teroristy na „špatné“ a „ne tak špatné“ jako v koalici z politických důvodů, zapomínat na potřebu sankcí Rady bezpečnosti OSN na jejich činnost, pak je o účinnosti boje proti terorismu obtížné hovořit. „Islámský stát“ se rozsypal právě pod údery ruského letectva a náporem syrské armády,“ řekl.

Lavrov zdůraznil, že ruská strana má mnoho otázek na síly pod vedením USA v Sýrii.

„Tu jsou zdánlivě náhodně zasaženy syrské ozbrojené síly, po čemž isilovci přecházejí do protiútoku, tu se „propustí“ další teroristé na strategická místa, kde byla obnovena legitimní moc oficiálního Damašku, a tu se proti naším vojákům vyvolá smrtící provokace. A připomínám mnohočetné „náhodné“ údery na civilní objekty, které vedly ke smrti stovek civilistů,” uvedl.

Ministr poznamenal, že z pohledu mezinárodního práva je koalice vedená Spojenými státy v Sýrii nezákonná.

„Nebudu zacházet do podrobností, ale musíme začít s tím, že koalice, pokud jde o Syřany a mezinárodní právo – jsou v Sýrii vetřelci a syrská vláda projevuje trpělivost, pokud jsou kroky koalice zaměřeny na boj proti terorismu na jejím území,” konstatoval.

Podle ministra je účast ruského letectva do boje proti terorismu IS zaměřena nejen na zajištění národní bezpečnosti Ruska, ale také k posílení globální a regionální stability.

„Jednou silou k vymýcení terorismu na Středním východě a v severní Africe nedojde. O tom jsme  hluboce přesvědčeni. Výhodu naší politiky je to, že není zaměřena na kořistnické zájmy a nemá „dvojité dno“, řekl.

Lavrov ujistil, že Rusko bude i nadále prohlubovat úsilí o mírové, politické a diplomatické řešení četných krizí a konfliktů na Středním východě a v severní Africe. „Zveme k upřimné spolupráci všechny, kteří jsou k tomu připraveni,” dodal.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru