Malá Italka je jedinou Italkou ve třídě s 18 cizinci. Matka šílí: “Víte, co prožívá?”

Talianske dievčatko sa ocitlo v triede s 18 cudzincami

Matka dievčatka, ktorá vystúpila v televízii, aby vyrozprávala, akým problémom v rodine čelia po tom, čo sa jej dcéra ocitla v triede so samými cudzincami

V Taliansku sa začínajú vyjavovať rasistické scény ale v opačnom garde, na ktoré sme zvyknutí z mainstreamových médií. Matka maloletej dcéry vyrozprávala pre taliansku televíziu RAI3 v programe Agora skúsenosť svojej školopovinnej dcéry v triede s 18 deťmi-cudzincami. “Moja dcéra je marginalizovaná, pretože nie je tej istej rasy”, povedala matka. “Pozývali sme jej spolužiačky k nám domov, aby si spolu robili úlohy, ale odmietli, lebo moja dcéra nie je toho istého náboženstva”, pokračuje matka.

Tento konkrétny prípad sa udial v meste Modena, ale, ako zdôrazňuje televízia, je to už celkom bežný prípad vo všetkých talianskych mestách.

“Jednoducho všetci ostatní v triede sú inej rasy. Moja dcéra je jediná Talianka v triede spolu s deťmi Rumunmi, Maročanmi, Turkami, Filipínčami, Číňanmi,….”, povedala matka, na čo moderátorka zo štúdia zareagovala slovami: “Upresnime si, že rasa neexistuje. Je to len antropologický koncept a hovoria o tom aj genetici.” Matka redaktorku prerušila: “Inej národnosti, inej národnosti. Moja dcéra je vylučovaná z rôznych aktivít. Počas rekreačných aktivít je to ona, ktorá sa musí integrovať.

Redaktora: “Ale pani, tieto ostatné deti, keď sa už narodili v Taliansku, majú možno inú pleť, ale sú Talianmi ako aj vaša dcéra.”

Matka: “Mojím problémom nie sú deti, lebo všetky deti sú si rovné. Problémom sú rodičia kvôli tomu, ako tieto svoje deti vychovávajú. Napríklad, moja dcéra už pozvala domov veľa detí, aby si spolu robili domáce úlohy. Všetci ju odmietli.”

Redaktorka: “Teda je to kultúrny problém…”

Matka: “Všetky deti síce hovoria po taliansky, ale ako my napríklad v časoch detstva sme sa učievali spolu, ona takúto skúsenosť nemá, nemôže, nechcú ju, lebo nie je rovnakého náboženstva. Lebo je katolíčka.

Redaktorka: “Teda tvrdíte, že ju odmietajú? Z vašich slov vyplýva, že ju istým spôsobom zavrhujú”

Matka: “Presne. Jediní, ktorí sa s ňou kamarátia, sú tí, ktorí navštevujú hodiny náboženstva”, uzatvára matka.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru