NATO nacvičuje jaderné údery proti „fiktivnímu nepříteli“

Síly NATO z leteckých základen v Belgii a Německu provádějí v utajení každoroční jaderné cvičení.

NATO „v tichosti“ začalo každoroční cvičení pod názvem „Stálé poledne“. Úkolem cvičení jsou jaderné údery proti „fiktivnímu nepříteli“. V letošním roce, manévry „jaderného odstrašování“ se konaly v Německu a Belgii. Na leteckých  základnách těchto zemí Spojené státy mají uskladněno asi 200 jaderných bomb typu B61. Tyto zbraně mohou být umístěny i na jiných základnách v Evropě, například v  Itálii a Nizozemsku.

Severoatlantický blok obvykle nezveřejňuje data konání těchto cvičení, představitelé NATO tvrdí, že jde o „zcela fiktivní scénář.“

Podle autora článku od roku 2014, kdy ruské síly „převzaly kontrolu nad Krymem“, a potom podporovaly „separatisty“, začalo NATO zesilovat svůj „jestřábí postoj“ na jihovýchodním kraji Evropy. Stažení amerických jaderných zbraní z Evropy je tak v nedohlednu.

Autor píše, že během rusko-běloruského cvičení Západ 2017 kromě přehlídky konvenčních zbraní byly testovány nové mezikontinentální balistické rakety. Tyto zbraně by měly dokázat zničit protiraketový štít, podobný tomu, co v současné době vyvíjí NATO.

Odborníci straší novou ruskou ICBM. Existují i vážné obavy, že Kreml přijal doktrínu o „omezeném jaderném úderu“. Tento faktor potom prý potvrzuje důležitost odstrašování.

Nicméně hlavní argument na podporu umístění jaderných bomb B61 v Evropě je, že se tak vytváří „pocit bezpečí“ , aniž by musely vzniknout nové jaderné mocnosti. Ani USA, ale ani Belgie a Německo, nechtějí, jak se zdá  měnit status quo.

Vzhledem k tomu, že členové aliance mají možnost disponovat s těmito bombami, tak na svém území nechávají americké bomby „i když se snaží skrýt tento fakt před veřejností.“  Již se objevily zprávy, že Itálie a Nizozemsko plánují integrovat na své nové F-35 nebo Tornado jaderné bomby B61.

Zatím lepší alternativa k americké B61 v Evropě neexistuje. Bez radikální změny v situaci na evropském kontinentu a změny jaderné doktríny „budou zde i nadále,“ uzavírá Drive.

Jaderná bomba B61 je jadernou verzí svého konvenčního protějšku BLU-113. Jedná se o termonukleární zbraň, která byla vytvořena v Národní laboratoři Los Alamos pod názvem TX-61 v roce 1963. Od roku 1968 je označována současným názvem B61, její aerodynamický kryt umožňuje, aby byla přepravována v podvěsu nadzvukovými letouny nebo v pumovnicích Stealth bombardérů. V současnosti mají Spojené státy cca 400 bomb tohoto typu, z nichž  200 kusů  je rozmístěno v Evropě u členských států NATO.

(JRu, prvnizpravy.cz)

 

Přejít nahoru