Jalal Suleiman: “Bol som v jadre Európy, v Berlíne. Vystačil som si s arabčinou.”

Podpredseda Komunistickej strany Slovenska Jalal Suleiman navštívil cez víkend Berlin, teda jadro Európy. Svoje poznatky opísal na svojej stránke. Suleiman, ktorý pochádza zo sýrskej kresťanskej komunity s prekvapením skonštatoval, že v Berline nepotreboval ani multikultúrnu angličtinu, vystačil si s arabčinou, ktorá bola rovnako použiteľná ako nemčina samotná.

Cez víkend som bol priamo v centre EÚ. Som neskutočne rád, že som späť. Toto miesto by som prirovnal k jablku, ktorého jadro je skrz naskrz prehnité. Dva dni som sa túlal po tomto slávnom meste. Nie je vôbec ťažké odhadnúť či ste v bývalom východnom, či západnom Berlíne. 30 rokov po kolonizácii Východného bloku sa nič nezmenilo. Nemeckí daňoví poplatníci stále odvádzajú daň za fiktívnu rekonštrukciu Východného Nemecka a človek sa musí prekvapené pýtať, kam sa podeli tieto prostriedky za posledných 28 rokov.

Pozoruhodné je, že vo Východnom Berlíne sú všade prítomní Nemci, na rozdiel od jeho západnej časti, kde s čistým svedomím môžem povedať, že som sa s mojou arabčinou uplatnil oveľa viac, ako s multikultúrnou angličtinou a dokonca snáď rovnako ako s nemčinou samotnou.

Na tvárach východných Berlínčanov cítiť sklamanie a smútok. Západní Nemci nedopriali východným Berlínčanom im príslušiaci a dôstojný status. Ak sa takto správajú k vlastným občanom, nemôže ani bývalý východný blok očakávať, že sa k nemu budú správať s patričnou úctou.

Bežný Slovák, naivne si mysliaci, že sa v centre Európy budeme mať ako rešpektovaní občania velebenej západnej Európy môže ďalej snívať.

Politik schopný prehliadnuť do jadra veci a  zároveň nás hnať k tomuto “obdivovanému” jadru Európy  je obyčajný bezcitný hazardér a posluhovač.

Nie, ďakujem pekne! Do toho jadra choďte sami, dediči po novembrového vývoja, falošní demokrati! Ukončil opis poznatkov z jadra Európy podpredseda KSS.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru