Lovci ISIS zajali desítky teroristů a jsou ochotni je vyměnit za zajaté ruské dobrovolníky

Portál rusvesna publikoval informácie o teroristoch ISIS, ktorí sa momentálne nachádzajú v zajatí u členov sýrskej elitnej jednotky “ISIS Hunters”. V tejto jednotke bojuje množstvo dobrovoľníkov z bývalých sovietskych republík strednej Ázie, šiítskych Afgáncov, Iračanov, či Palestínčanov. V minulosti čelili členovia ISIS Hunters kritike za údajné holdovanie dekapitáciam. Podľa informácii šokovaných teroristov z ISIS, členovia ISIS Hunters údajne za živa odrezávali hlavy zajatým a zraneným teroristom

Oddiely obávaných ISIS Hunters v posledných dňoch zajali niekoľko desiatok teroristov ISIS a sú ochotní vymeniť ich za dvoch zajatých ruských kozákov, ktorých pred niekoľkými týždňami zajali teroristi ISIS. Meniť ich budú len za tých Rusov, ktorých ISIS ukázalo vo svojich propagandistických videách a na fotografiách, iných Rusov totiž teroristi nezajali.

V zajatí sa momentálne nachádza približne 250 teroristov ISIS, ktorých zajali členovia ISIS Hunters počas posledných bojov v provincii Deir ez Zor. Išlo najmä o zajatcov z oblasti Abu Kemal a z ostrova Havelja Kati, ktorý sa nachádza na rieke Eufrat. Na tomto ostrove sa teroristi obklopili rukojemníkmi a dúfali, že ich to ochráni pred ruským letectvom.

Rukojemníci naozaj teroristov ISIS ochránili pred ruským letectvom, nie však pred ISIS Hunters, ktorí sa vylodili na ostrove. Okolo bojových operácii na ostrove vládne množstvo nejasností, podľa niektorých informácii časť teroristov mohla cez koridor opustiť ostrov, časť však evidentne ostrov opustiť nestihla, pričom sa hovorí aj o mŕtvych rukojemníkoch, ktorých teroristi povraždili a prudkých bojoch, ktoré sa na ostrove odohrali.

Faktom zostáva, že takmer 250 zranených teroristov sa nachádza momentálne v zajatí u ISIS Hunters, čo pre teroristov neveští nič dobrého. Počas bojových operácii získali členovia ISIS Hunters aj množstvo výzbroje a zásob teroristov. Ostrov začali ISIS Hunters čistiť 14. 11. 2017, po niekoľkých dňoch sa im podarilo odpor teroristov zlomiť. Zlomom v bojových operáciach bolo objavenie ukrytých lodiek, ktorými sa chceli teroristi pod rúškom tmy preplaviť na východný breh Eufratu. Po zničení týchto plavidiel odpor teroristov rýchlo zoslabol. Teroristi sa snažili dostať na druhý breh v malých približne 10- až 15-členných skupinách, ktoré sa na viacerých miestach pokúsili preraziť bojové línie ISIS Hunters.

Ostrov Havelja Kati sa tak nachádza v rukách vládnych síl, veľkú časť rukojemníkov sa podarilo zachrániť a 250 teroristov sa nachádza v zajatí ISIS Hunters, ktorí sú ochotní ich vymeniť. Ak však teroristi ISIS dvoch ruských kozákov už zavraždili, tak majú zajatí teroristi ISIS veľký problém. Teroristov sa Ženevské konvencie netýkajú a ISIS Hunters už v minulosti niekoľkokrát ukázali, že netrpia žiadnymi sentimentálnymi predsudkami. Najmä nie členovia ISIS Hunters z Afganistanu či bývalých stredoázijských sovietskych republík či Kaukazu, ktorých svetonázor formoval štatút krvnej pomsty.

V minulosti členovia ISIS na svojich sociálnych sieťach uvádzali, že členovia ISIS Hunters dostávajú 300 až 500 dolárov za odrezanú hlavu. Ak je to pravda, výmena sa neuskutoční a členovia ISIS Hunters zajatých členov ISIS zlikvidujú, tak 250 odrezaných hláv predstavuje sumu 75 000 až 125 000 USD k žoldu navyše.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru