Může za Brexit Moskva? To je pouhá fantazie!

Tvrzení, že Spojené království hlasovala ve prospěch vystoupení z EU kvůli „ruské manipulaci“, je „zoufalá fantazie“, poukázal Matthew Goodwin, reportér The Daily Telegraph.

Podle jeho názoru byl leitmotivem brexitu migrační problém, který není schopna britská vláda  dodnes zvládnout.

Znepokojení veřejnosti ohledně imigrace dominovalo hlasování o brexitu. Nebyl to jediný důvod, pro motivy britských příznivců odchodu z Evropské unie, ale to byl nejpřesvědčivější, uvedl Matthew Goodwin v článku pod názvem „Ale prosím vás, brexit nebyl kvůli ruské manipulaci“.

Podle něj ale tento fenomém neměl vliv jen na příznivce brexitu. Téměř polovina z těch, kteří hlasovali proti odchodu země z Evropské unie, uvedla, že počet lidí, kteří přijíždějí do Velké Británie byl „příliš vysoký“. Nicméně, po hlasování existuje politické popírání tohoto faktu.

„Posledním vývojem tohoto hysterického popření se stalo tvrzení,  že fanoušci odchodu nemohli svobodně hlasovat tak, jak hlasovali, a ve skutečnosti byli před referendem zmanipulováni ruskými „roboty“ na Twitteru. Je to zoufalá fantazie,” uvedl autor článku.

Studie Kalifornské univerzity v Berkeley ukazuje, že z ruských účtů na Twitteru odesláno více než 45 tisíc zpráv o brexitu. Nicméně, většina z nich (39 tisíc) byla zveřejněna 24. června, po referendu. Navíc některé, do referenda zveřejněné zprávy, vyzývaly Brity, aby hlasovali pro zachování členství v EU.

Představu, že si roboti na síti nějak omotali okolo prstu „Angličany“, také rozptýlil nedávný průzkum veřejného mínění. Podle něj pouze 1% populace považuje Twitter za zdroj pravdivých informací. „Jak tohle všechno dodalo podporovatelům brexitu převahu více než jednoho milionu hlasů, já netuším,“ konstatoval novinář.

Mezitím problém imigrace nezmizí jen proto, že Spojené království hlasovalo pro vystoupení z evropského bloku. Kromě toho existuje riziko zhoršení krize, pokud vláda neprovede vážné reformy, uvedl Goodwin.

Poznamenal, že navzdory „hysterickému tvrzení“, nezačali občané EU urychleně a hromadně opouštět Británii. Naopak se počet migrujících pracovníků z evropského bloku výrazně zvýšil a dosáhl rekordní výše téměř 2,4 milionu. A největší nárůst nastal u Rumunska a Bulharska, které jsou považovány za „nejméně oblíbené“ mezi britskými voliči.

Podle oficiálních prognóz se očekává, že se počet obyvatel Spojeného království zvýší z 66 na téměř 70 milionů k roku 2029. Ale na základě těchto předpokladů se odhaduje, že růst migrace klesne na 165 tisíc ročně. V současnosti je to 246 tisíc a je nepravděpodobné, že klesne.

Britští voliči byli v této otázce neustále klamáni.Výsledkem je, že „tato série zrad“ ohrozila důvěryhodnost politického systému. Nenaplněné sliby vlády snížit migrační přírůstek měl dalekosáhlé důsledky: nejenže tlačíly příznivce labouristů a konzervativco do náruče Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), ale také připravily půdu pro brexit, tvrdí novinář.

„Obnova důvěry veřejnosti v tuto záležitost by měla být prioritou. Je nutné formulovat jasný plán reforem a prokázat, alespoň v krátkodobém horizontu, schopnost snížit počet (migrantů). Pokud tak neučiní, poškodí to nejen Konzervativní stranu, ale také naší demokracii,“ varoval Matthew  Goodwin.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru