Německý ministr Gabriel o nebezpečném mediálním konfliktu mezi USA a Ruskem

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel zkritizoval konflikt mezi Ruskou federací a Spojenými státy americkými ohledně pracovních podmínek médií a krizi důvěry mezi hlavními geopolitickými hráči.

Zdůraznil, že naopak země budou muset spolupracovat na řešení globálních hrozeb.

Reagoval tak na skutečnost, že ruský parlament přijal zákon o registraci „zahraničních agentů“ u médií, která jsou financována ze zahraničí. Nicméně se jedná o reciproční odpověď na pořadavek amerického ministrstva zahraničí, které donutilo ruskou televizi RT America zaregistrovat se jako „zahraniční agent“ podle zákona z roku 1938.

„Legislativu tohoto druhu, bez ohledu na to, kde je přijata, vidím jako problematickou, obtížnou a nebezpečnou. Atmosféru, která se vytváří pro média a novináře, nelze nazvat svobodnou v té podobě, jak ji známe v Evropě a Německu. Kritizujeme takové věci … a všude bychom se měli snažit vyhnout se dvojímu standardům,” řekl Gabriel v pátek v Minsku novinářům.

Připomněl, že tato legislativní opatření v Rusku jsou reakcí na akce USA. Německý ministr zahraničí označil za nebezpečnou nedůvěru kterou mají vůči sobě geopolitičtí hráči, kteří mají možnost omezit vývoj negativních procesů ve světě a konflikty, jako je Rusko, USA, Evropa, Čína.

„Jestliže již na úrovni mediální legislativy začínáme vyvíjet na sebe tlak, začínám chápat, jak daleko jsme od schopnosti spolupracovat na globálních problémech, a nakolik je nebezpečné že se zapleteme do těchto konfliktů, namísto řešení globálních problémů, nezbytných pro zajištění bezpečnosti na planetě,” zdůraznil Gabriel.

Podle něj nyní svět téměř došel k novým závodům ve zbrojení, protože klíčoví hráči – Rusko, USA, NATO – si navzájem nevěří. „Máme velký problém se vzájemnou důvěrou … To je nebezpečí nejen pro novináře, ale pro celý svět když se velmoci přestávají zabývat skutečně důležitými výzvami pro lidstvo, a začnou víc a víc zakopávat do svých hlubokých příkopů, ze kterých nic dobrého nevzešlo. To je to, co chtěl říci k takovému vývoji situace jak v USA, tak v Rusku,” dodal ministr.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru