Rusko je proti plánům USA získat vzdušnou nadvládu v Sýrii, oznámil bývalý velitel ruských VKS

Rusko je kategoricky proti plánom USA, ktoré chcú v Sýrii zostať po porážke Islamského štátu, čím by získali vzdušnú nadvládu nad celým regiónom, oznámil v rozhovore pre RIA Novosti predseda výboru Rady federácie pre obranu a bezpečnosť Viktor Bondarev

Noviny Washington Post s odkazom na zdroje už skôr oznámili, že USA plánujú zachovanie vojenskej prítomnosti v Sýrii po porážke IS a vytvorenie nového režimu na severe krajiny.
„Všetci dobre chápu, že s naším odchodom Američania získajú kompletnú leteckú nadvládu nielen nad územím Sýrie, ale tiež nad územím Iraku, Jordánska a Turecka (pretože je to člen NATO), bez toho by vykonali let alebo absolvovali vzdušný boj. Naviac tam patrí tiež Saudská Arábia a pobrežie Arabského polostrova,” oznámil Bondarev.

Podľa neho je Rusko kategoricky proti týmto plánom, hlavne vzhľadom k tomu, že v Sýrii môžu kedykoľvek zvýšiť svoju skupinu.
V takom prípade sa USA budú v Sýrii cítiť celkom slobodne, myslí si Bondarev.

„Dobre chápeme, že ak bude sýrska armáda naďalej úspešne bojovať s terorizmom, ale už bez podpory ruského letectva a ruských jednotiek, tak Američania vymyslia milión spôsobov, ako zaútočiť na sýrske vojska pod zámienkou, že používajú chemické zbrane proti civilnému obyvateľstvu, umiernenej opozícii, teda proti tým, koho Spojene štáty podporujú. Prirodzene im sýrske vzdušné sily nemôžu v žiadnom prípade vzdorovať,” vysvetlil poslanec.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru