Rusku stačí pár minut a dějiny celého Německa skončí

Nemecký novinár Jacques Schuster vo vplyvnom periodiku Welt vyzval  NATO, aby pripravilo „dvojnásobnú odpoveď“ na obnovenie „jadrového kyjaka“ Moskvy. Čitatelia Weltu sa však ukázali triezvejší ako komentátor Schuster.

Jacques Schuster napísal, že „Rusko sa správa ako pred 40 rokmi“,  keď aktívne obnovuje svoj jadrový arzenál v čase napätých vzťahov so Západom. Ako  príklad uviedol Schuster výmenu rakiet R-14 za rakety RSD-10. Rast bojovej moci strategických síl Ruskej federácie Schuster označil za podkopanie rovnováhy medzi Ruskom a NATO na území Európy. Spolku NATO Schuster navrhuje zareagovať „dvojnásobne“. Napríklad aj rozmiestnením jadrových bômb na hore Eifel na západe Nemecka.

Nemeckí čitatelia Weltu nepodporili názor žurnalistu a upozornili, že kroky Ruska sú odvetnými opatreniami. Taktiež poukázali na krajnú nerozumnosť Schusterovho návrhu: „Čo by znamenala vojna proti Rusku, to si dokáže predstaviť aj 10-ročné dieťa. Rusi potrebujú 7-9 minút a dejiny Nemecka sa skončia,“ napísal čitateľ Robert H.  Ďalší čitatelia spomenuli aj protirečivosť komentátorovej idey:  v súčasnosti je v Nemecku prijatý program na zatvorenie jadrových elektrární pre ich nebezpečnosť, a preto je návrh na rozmiestnenie jadrových zbraní na území Nemecka prejavom dvojitých štandardov.

(JRu, hlavnespravy.sk)

Přejít nahoru