USA nechtějí opustit Sýrii, Rusko reaguje: “To je hrubost nejvyššího stupně!”

Administrativa Donalda Trumpa rozšířila americké cíle ve vztahu k Sýrii a bude nyní usilovat nejen vyhnání militantů „Islámského státu“, ale také o určitý scénář v politickém urovnání v zemi, uvedl The Washington Post.

Deník připomíná, že v situaci, kdy jednotky Bašára Asada s íránskými a ruských spojenci dobývají zbytky „isilovců“, a porážka IS je nevyhnutelná, nebudou mít Spojené státy již důvod pro přítomnost v Sýrii.

Přítomnost armády USA na severu Sýrie vojska hodlají využít k podpoře převážně kurdských „Syrských demokratických sil» (SDF), řekl zdroj deníku. Jedná se o zóny, ve kterých americká armáda vycvičovala bojovníky SDF a pomáhala jim bojovat proti „isilovcům“. V těchto zónách USA očekávají, že pomohou vytvořit místní samosprávu, která nebude podléhat Damašku. Tímto způsobem doufají, že zatlačí na Asada, aby učinil ústupky při ženevských rozhovorech, které by měly pokračovat koncem listopadu.

Američtí představitelé také řekli, že udržet vojenskou přítomnost v Sýrii je nutné, protože válka s IS není u konce, a ta musí skončit, a aby se do jimi opuštěných regionů mohli vrátit obyvatelé, je nutné, aby pomohli obnovit stabilní život a místní samosprávy. Minulý týden šéf Pentagonu James Mattis uvedl, že USA ze Sýrie neodejdou, pokud nedojde k politické dohodě o dohodě mezi Asadem a opozicí.

Rychlý odchod amerických sil ze Sýrie umožní Asadovi převzít kontrolu nad celou zemí, posílí své šance na politické přežití a bude to znamenat vítězství Íránu, napsal The Washington Post. Připomněl, že podle oficiálních údajů je v Sýrii nyní 503 amerických vojáků. Ve skutečnosti by jich mělo být mnohem více, se stovkami příslušníků speciálních sil, operačními letadly, dělostřeleckými brigádami a dalšími, které jsou do Sýrie poslány s dočasnými misemi navržených na několik měsíců.

Ruská strana na tyto informace reagovala velmi ostře. Vedoucí Výboru pro obranu Státní dumy Vladimir Šamanov noznačil americký záměr udržet vojenskou přítomnost v Sýrii po porážce teroristů „hrubostí nejvyššího stupně”.

„Jsou to podvodníci v bytě někoho jiného,” citovala ho RIA Novosti.

Podle něj bude proces řešení konfliktu v Sýrii záviset na řadě vnějších faktorů a “hlavní jsou Američané s jejich nepředvídatelným chováním”.

Zástupce předsedy výboru Jurij Švytkin zdůraznil, že přítomnost americké armády v Sýrii je nelegitimní.

(JRu, prvnizpavy.cz)

Přejít nahoru