Putin: “Všechny obranné podniky by měly být připraveny na válku!”

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že všechny velké podniky v Rusku by měly být připraveny k operativnímu přechodu na vojenskou výrobu.

A to platí jak pro veřejné, tak i pro soukromé společnosti, uvedl deník Pravda s odkazem na zprávu  Interfaxu.

Podle Putina, „schopnost ekonomiky rychle zvýšit objem produktů a služeb pro obranu v pravý čas je  jedna z nejdůležitějších podmínek pro zajištění vojenské bezpečnosti státu, k tomu musí být připraveny veškerá strategické a velké podniky, bez ohledu na vlastnictví“.

Prezident to řekl během setkání ohledně otázek vojensko-průmyslového komplexu, a připomněl, že již dal pokyny týkající se „modernizace výrobních zařízení, vytvoření rezerv materiálních a technických zdrojů a zajištění přepravy vojsk“ v předchozích dvou letech.

Ve výsledcích setkání podle Putina budou muset jeho účastníci vyvodit „závěry pro budoucnost”. Důvodem pro takové prohlášení bylo zhodnocení společného vojenského cvičení Ruska a Běloruska „Západ-2017″, které se konalo v září 2017. Následně NATO vyjádřilo obavy z jejich agresivní povahy, i když v Rusku byla tato podezření odmítnuta.

Vztahy mezi Ruskem a Západem se prudce zhoršili v roce 2014 po převratu v Kyjevě a spojení Krymu s Ruskem. Na straně NATO nejen dochází k jeho rozšiřování k ruské hranici, ale také ke zvyšování nákladů na zbrojení. Rusko zase reaguje množstvím vojenských cvičení, na což zase aliance odpovídá nárůstem vojenských sil a techniky v zemích sousedících s Ruskem a rovněž manévry. Výsledkem je, že podle odborníků nastalo nové období velmi nebezpečné „studené války“.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru