Vláda chce odstranit kříž ze sochy papeže, ale burky nevadí

Předsedkyně Národní fronty kritizuje francouzský stát, který na jedné straně říká, že kříž na veřejných prostranstvích je porušením sekulárního charakteru státu, zatímco na druhé straně není problém tolerovat muslimské náboženské symboly.

Státní rada opět přijala rozhodnutí, které vzbudilo mezi katolíky určité emoce. V rozsudku ze dne 25. října vydala městu Ploërmel příkaz k odstranění kříže instalovaného nad sochou papeže Jana Pavla II. Katolická komunita to vidí jako nespravedlnost a urážku.

„Státní rada vydala rozhodnutí, které je záhadné! Mám zvláštní pocit, že rozhodnutí Státní rady se mění tak, aby bylo možné povolit burky na plážích a zároveň odstranit kříž v Ploërmel,“ uvedla Marine Le Penová v rozhovoru pro francouzskou TV 3.

Ruský umělec Zurab Tsereteli nabídl městu Ploërmel sochu papeže Jana Pavla II. Město dar 28.října 2006 přijalo a následně  bylo rozhodnuto nainstalovat nad tuto sochu oblouk s křížem. Zurab Tsereteli (*4.1.1934) je gruzínsko-ruský malíř, sochař a architekt, žijící téměř celý život v Moskvě.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru