Angela Merkelo: “Proč odešli Rusové z Kontrolní komise pro Donbas?”

Vladimir Putin telefonoval s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o nové situaci na Donbasu po odchodu ruských důstojníků z Kontrolní komise, hovor byl iniciován z německé strany.

Během diskuse o krizové situaci na jihovýchodní Ukrajině Angela Merkelová chtěla znát informace o tom z jakých důvodů byli odvolání důstojníci ruské armády ze Společného střediska pro kontrolu a koordinaci příměří a stabilizaci hranice mezi nepřátelskými stranami na Donbasu (JCCC).

Vladimir Putin k tomu uvedl, že ukrajinské orgány dlouhodobě komplikují ruským důstojníkům plnění jejich povinností prostřednictvím různých omezení a provokací. Neexistovala žádná reakce na opakované návrhy Ruska, které by řešily nepřijatelnou situaci, která eskalovala.

Ruští a němečtí představitelé se dohodli, že budou pokračovat v diskusi o nevyřešených otázkách, tak aby JCCC obnovila plnohodnotné fungování. Souhlasili, že jejich vyslanci budou i nadále pracovat na podmínkách, které by umožnily ruským důstojníkům návrat do JCCC.

Vladimír Putin a Angela Merkelová společně vyjádřili podporu realizace iniciativy pro výměnu zadržených osob držených stranami domácího ukrajinského konfliktu a podporují vyhlášení vánoční příměří, které deklarovala kontaktní skupina.

Washigton (20.prosinec 2017) – Trumpova administrativa schválila od roku 2014 největší americký komerční prodej smrtelných obranných zbraní pro Ukrajinu. Tento krok byl silně podpořen nejvyššími představiteli Trumpova kabinetu, ale rozhodnutí může kolidovat s prohlášením prezidenta Trumpa o spolupráci s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Správní úředníci potvrdili, že ministerstvo zahraničí tento měsíc schválilo komerční licenci, která povoluje vývoz modelů M107A1 Sniper Systems, munici a náhradní díly na Ukrajinu v celkové hodnotě 41,5 milionů dolarů. Tyto zbraně řeší specifickou zranitelnost ukrajinských sil, které bojují proti separatistickému hnutí podporovanému Ruskem ve dvou východních provinciích. Neexistuje žádný souhlas s vývozem těžších zbraní, o které ukrajinská vláda žádá, jako jsou rakety a protitanková obrana.

Přejít nahoru