Nadšení východní Evropy z EU nahradily zklamání, strach a únava”!

Po desetiletích nadšení z členství v Evropské unii v současné době prožívají východoevropané „zklamání, strach a únavu z EU“, napsal Der Spiegel.

Kvůli aroganci Západu, stejně jako politického „diktátu“ k přijímání uprchlíků už východní Evropa od Bruselu „nic dobrého“ neočekává, a spíše se přiklání k nacionalistickým stranám a hnutím, dodává publikace.

„Euro nefunguje. EU je založena na lžích. Slibovali jste, že se životní úroveň zvýší, ale to se nestalo,“ tento názor se stal standardem v České republice, a mají ho všechny české politické strany, které úspěly v parlamentních volbách, napsalo pro Der Spiegel novináři Tobias Rapp a Jan Puhl. Podobné pozice se zaujímají také v Polsku, Maďarsku a dalších zemích východní Evropy. 25 let po pádu železné opony Východ neočekává od Západu nic dobrého. Po vstupu do EU jsou tyto nové země „unavené” Evropskou unií, poznamenali autoři.

Vstup východoevropských občanů do EU byl „ekonomickým, politickým a sociálním úspěchem”. Východní Evropa se vzměnila na střední Evropu, státní ekonomika na úspěšnou tržní ekonomiku, právní stát a demokracii. „Udivující je, že tento proces začíná zpomalovat a dokonce jde v opačném směru,” uvedli Rapp a Poole.

Podle českého liberálního politika Karla Schwarzenberga, velká část východoevropského obyvatelstva je proti přijímání uprchlíků. „Bylo nutné diskutovat s lidmi, zda chtějí nechat cizince na jejich svých zemí. Bylo to vnímáno jako diktát,” zdůraznil Schwarzenberg. „My Češi víme, co dlužíme EU, ale necítí se v ní jako doma. Nelze s námi stále jednat jako se školáky. Připomíná nás sovětské časy, kdy jsme dostávali direltivy,” dodal politik.

Ostatně většina Poláků cítí „hrozbu ze Západu”, protože „míchá kulturu a rasy a bojuje proti jakékoli formě náboženství”. „To nemá nic společného s tradičními polskými hodnotami,” řekl polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski . Mnozí Poláci považují Západ za „všeználka, který jim chce uložit, jak by měli žít a přemýšlet”.

„Násilné změny za posledních 25 let vyvolaly stres obyvatelstva a sliby o životě, jako na Západě, již nejsou dostačující. Proto Jaroslaw Kaczynski a Viktor Orbán dokázali úspěšně oživit nacionalismus,” řekl polský politolog Peter Boras. V celé Evropě hrají pravicoví populisté na směsici „zklamání a strachu” a směřují to proti EU. Na východě je to doplněno skutečností, že lidé se cítí být „druhořadými Evropany”, shrnuli autoři Der Spiegelu.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru